Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРАВИЛА ИСХРАНЕ СВЕТОГОРСКИХ МОНАХА: Три намирнице су УВЕК НА СТОЛУ, а ову храну избегавају

Коју храну једу светогорски монаси, чак и када посте, једу мало, а ово су намирнице које су често на њиховој трпези

1711191508_258718515_10159252411180041_3496332223842885189_n.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Светогорски монаси придржавају се одређених правила која су установљена вековима, а постоје и правила и традиција која се везује за њихов оброк. Они једу укусно, здраво и једноставно, а оброк не траје дуже од 15 минута.

Отац Епифаније Милопотами, кувар са Атоса, у једном интервјуу истакао је да се њихова исхрана састоји од природних производа које им даје земља Грчка. Сматрају да је управо тај избор оно што сваког монаха штити од болести. Конзумирају храну без конзерванса, зачина и масти, у малим порцијама и могућности апстиненције

Монах је објаснио да је у процесу кувања најважнији квалитет употребљених производа. Такође, треба да кувате са молитвом на уснама и љубављу у срцу, тада ће јело бити и укусно и здраво. Светогорски монаси не једу месо, уместо тога једу свежу рибу. У процесу кувања, кувар користи маслиново уље само у уторак, четвртак, суботу и недељу. Било која друга маст у храни је одсутна (маст, маргарин, путер, сос).

За јачање организма пију пуно млека, једу јаја и сиреве, али увек се уздржавају од такве хране током поста. Јастози, хоботнице и лигње на њиховим трпезама су реткост, дозвољене само у време поста да би се диверзификовао рибљи мени, јер су све шкољке бескрвне. Али намирнице које се готово увек могу наћи на њиховој трпези јесу шумско воће и печурке, као и зелене салате.

Живот светогорских монаха је исхрана без слаткиша и алкохола. Тек повремено себи дозвољавају халву и локум, мало кафе и мало вина. Уз све то, монаси уживају у храни.

„Нисам ишао у школу за кување и немам никакву диплому. Али, док сам био поред старијих, научио сам како да пржим лук на лаганој ватри: што се лук дуже пржи, то ће бити укуснији. Научио сам и да је за кување било ког јела потребно стрпљење…“, објаснио је отац Епифаније Милопотамис.

Једно од најважнијих правила исхране које поштују светогорски монаси јесте да се не једу пуно, па чак ни за време поста. Једу умерено, онолико колико је њиховом телу заиста и потребно.

(Ало)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas