Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Самопоуздани људи користе ових 11 реченица: Не звуче арогантно, а преносе јаку поруку

Има људи који плене пажњу, лако преузму кормило на састанку и брзо решавају проблеме ако до њих и дође

1695043981_shutterstock_2189325893.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

При свему томе никада не одају утисак сирове моћи, охолости и ароганције. Ствар је у томе шта говоре и како то изговарају. Користе једноставне и кратке фразе које им омогућавају да дају простор другим људима да искажу своје мишљење и идеје, али и да се држе сопственог мишљења асертивно и са поштовањем.

11 које користе само људи који су сигурни у себе:

1. „Верујем у ово.“

Самопоуздани људи се не плаше да изразе своја уверења и стоје уз њих. Ова фраза показује снажно убеђење, без поткопавања мишљења других. Не ради се о томе да кажете „ја сам у праву, ти грешиш“. Ради се о томе да кажете: „То је оно у шта верујем, а ево и зашто. Коришћење ове фразе показује да не пратите гомилу, већ сте размишљали о свом ставу. Осим тога, то подстиче отворени дијалог - делите своје уверење, а не намећете га другима. Дакле, следећи пут када будете морали да кажете нешто, почните са „Верујем у ово“.

2. „Разумем вашу перспективу.“

Када се самопоуздани људи не слажу са нечим, они не прибегавају омаловажавању или одбацивању гледишта друге особе. Уместо тога, они то признају. Ова фраза показује поштовање према мишљењу друге особе и отвара врата за здраву, конструктивну дискусију. Не ради се о слагању са свима; ради се о томе да покажете да цените њихове мисли чак и када се разликују од ваших. Када се нађете у жестокој дискусији, не заборавите да направите паузу, размотрите њихову тачку гледишта и реците: „Разумем вашу перспективу.

3. „Ево како ја то видим.“

Ово је још једна фраза коју самопоуздани људи често користе. Рећи: „Ево како ја то видим“ омогућава вам да поделите своје мисли, а да не звучите препотентно или снисходљиво према другима. Ова фраза отвара простор за конструктиван разговор.

4. „Ценим ваш допринос.“

Самоуверени људи знају вредност повратних информација, чак и када им то не иде у прилог. Они користе фразе попут „Ценим ваш допринос“ да покажу да су отворени за друга гледишта и спремни да уче од њих.

Када признајемо туђа мишљења, то не само да негује поштовање, већ и стимулише отвореност и креативност унутар групе. Дакле, када неко подели своје мисли са вама, не заборавите да кажете: „Ценим ваш допринос. То би могло само довести до неких невероватних резултата.

5. „Верујем у твоје способности.“

Самопоуздани људи не верују само у себе, већ верују и у друге. Они користе фразе попут „Верујем у твоје способности“ да изразе своје поверење у друге.

Овде се не ради само о томе да будете љубазни – већ о изградњи оних око себе, што заузврат јача ваше односе и ваш тим. Када некоме кажете да верујете у његове способности, не дајете му само комплимент. Дајете им самопоуздање, разлог да верују у себе. Ово може променити игру, посебно у изазовним ситуацијама. Запамтите, самопоуздани људи подржавају друге. Они инспиришу друге да буду најбољи што могу. Дакле, било да се ради о колеги који се бори са пројектом или пријатељу који сумња у своје таленте, дајте им до знања да верујете у њихове способности.

6. „Отворен сам за предлоге.“

Један од најмоћнијих начина да покажете самопоуздање је да признате да не знате све. Запамтите, бити самоуверен не значи имати све одговоре. То значи знати кога слушати, учити и искористити стручност других. Немојте се устручавати да кажете „Отворен сам за предлоге“ када би вам могла користити помоћ или свеже идеје. То је знак снаге, а не слабости.

7. „Направио сам грешку.“

Нико није савршен. Сви понекад забрљамо. Самопоуздани људи то знају и не плаше се да признају. Кажу, „Погрешио сам“, без оклевања јер разумеју да су грешке део живота и део раста. Прихватање ваших грешака вас не чини слабим или некомпетентним. Напротив, показује да сте довољно скромни да учите из својих грешака. То је као да кажете: „Да, забрљао сам. Нисам поносан на то, али нећу ни да бежим од тога.” Дакле, следећи пут када испустите лопту, прихватите је. Реците: „Погрешио сам“. Верујте ми, људи ће вас поштовати због ваше искрености. Осим тога, и ви ћете се осећати много боље.

8. „Хајде да нађемо решење.“

Самопоуздани људи дају предност решењима над проблемима. Овај приступ није само оптимизам; то је моћан начин да преузмете контролу над ситуацијом. Фокусирајући се на решења, можете прећи са реактивног на проактивни начин размишљања, чиме ћете смањити стрес и повећати продуктивност. Једноставна реченица: „Хајде да пронађемо решење“ помера енергију разговора са негативне на позитивну. Свачију пажњу усмерава ка конструктивној акцији, стварајући осећај замаха и напретка. Ово може драматично побољшати и индивидуално и колективно благостање. Дакле, следећи пут када се суочите са изазовом, сетите се моћи концентрисања на решење, а не на проблем.

9. „Могу да научим из овога.“

Свако искуство, добро или лоше, долази са лекцијом. Ова једноставна фраза помера фокус са неуспеха на раст.Дакле, када се нађете у тешкој ситуацији, не заборавите да кажете: „Могу да научим из овога. То је моћна мантра која вам може помоћи да сваки изазов претворите у одскочну даску за успех.

10. „Не знам.”

Самопоуздани људи се не претварају да знају све. Не плаше се да кажу: „Не знам“. Можда звучи контраинтуитивно, али признање свог незнања захтева храброст. Сирово је, стварно је и освежавајуће скромно. Сви смо били тамо, када неко постави питање, а не знамо одговор. Примамљиво је климати главом или нешто измишљати на лицу места. Али ево у чему је ствар - људи обично могу да препознају када блефирате. И ништа не штети кредибилитету брже од претварања да знате нешто што не знате.
Дакле, када сте ван својих оквира знања, само реците: "Не знам." Али немојте стати ту. Наставите са: "Али сазнаћу." Тако претварате тренутак рањивости у испољавање иницијативе и интегритета.

11. "Не."

Једноставно НЕ. Без објашњења, без извињења. Људи са самопоуздањем разумеју да имају право да постављају границе и кажу не када је то потребно. Ово је можда једна од најтежих фраза за употребу јер се често плашимо да ћемо због овога деловати нељубазно или некооперативно. Али истина је да ако кажете ДА када заправо желите да кажете НЕ - никоме не чини услугу. То доводи до озлојеђености, изгарања и неаутентичних веза. Дакле, ако вам нешто не одговара, ако није у складу са вашим вредностима или приоритетима, у реду је једноставно рећи: „Не“.

Право самопоуздање долази од поштовања ваше истине, чак и када је непријатно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas