Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети за боље финансије: Ево шта треба да урадите да би до краја 2023. године могли да имате више новца

Седам корака који вам могу помоћи да побољшате финансијску ситуацију

1689528444_novcanik.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нажалост, пуно људи је далеко од финансијске слободе. Финансијска независност је важан циљ за већину нас. Када правимо листу жеља, често су новац и побољшање финансијске ситуације на њој. Желимо да будемо финансијски стабилни, да не бринемо о рачунима и, више од тога, да не живимо од плате до плате. Међутим, све ове циљеве тешко постижемо и често се питамо - одакле почети?

Откривамо вам седам малих корака које можете да предузмете до краја 2023. да бисте постали финансијски независни:

1. Направите реалан буџет

Колико пута вам се десило да кажете готово, од сутра ћу јести само код куће, нећу да излазим у град и нећу уопште да купујем одећу која ми није потребна? Или колико пута вам се догодило да не знате тачно колико вас кошта одређени рачун који плаћате? Време је да направите изузетно реалан буџет. Било да одаберете класичну верзију, на папиру, или више волите да бележите трошкове на дигиталан начин, користите апликације за уштеду новца, запишите све трошкове које имате. Погледајте колико вас коштају наручена храна, такси и претплате које плаћате. Само тако ћете тачно знати које износе имате на располагању и како их можете прилагодити, које трошкове мењати. Уверите се да буџет буде што реалнији, како бисте заиста могли да га се придржавате.

2. Покушајте да повећате свој приход

Стално улажите у себе и вештине које поседујете. Само на тај начин ћете моћи да повећате своје приходе. Похађајте курсеве напредне обуке како бисте били још бољи на послу. Пријавите се за тај дуго сањани посао. Да ли имате хоби који се може уновчити? Пробајте све што можете, искористите своје таленте. Једног дана могу се претворити у мали бизнис.

3. Прилагодите своје трошкове

Када реализујете буџет, видећете тачно где можете да прилагодите своје трошкове. Можда бисте с времена на време могли да одустанете од таксијаи одлучите да користите градски превоз. Или можда платите, а да тога нисте свесни, одређене претплате за ствари које не стижете да користите.

4. Не покушавајте да импресионирате материјалним добрима

Не покушавајте да импресионирате људе око себе материјалним добрима. Фокусирајте се на особу каква јесте, без материјалистичких наочара, и покушајте да постанете најбоља верзија себе. Материјалне ствари су, на крају крајева, само предмети. Не покушавајте да покажете да имате новац који заиста немате. Не купујте чак ни најновије уређаје на тржишту само да бисте их имали.

5. Отплатите дугове које имате

Увек отплатите дугове које имате, било да је у питању картица за куповину на рате или већи кредит. Ако имате рате на дужи временски период, као што је хипотека за кућу, покушајте да нађете начин да их платите, а тако да можете и да нешто уштедите. Размислите који сугови су приоритет и почните да чистите један по један "финансијски неред". Ако сте у изазовној ситуацији, будите стрпљиви, радите на себи, трудите се и корак по корак, можете приметити како се ствар мења.

6. Радозналост и спремност за учење

Покушајте да научите што је више могуће, а новац ће доћи лако. Укључите се, постављајте питања, тражите прилике. Овакав став ће вам отворити многа врата. Уведите у своју рутину навике и активности које ће вам помоћи да растете. Свако знање се исплати и може бити још један важан корак ка жељеном циљу.

7. Будите пажљиви према свом кругу пријатеља

Људи око вас су важнији него што мислите. Када се окружите квалитетним људима, људима који желе да помогну, мотивишу вас да растете, подржавају, ваш живот се мења набоље. Потребни су вам људи који вас подржавају и који такође желе да успеју, а желе, без засвисти, да и ви успете. Ако сте окружени само негативним људима чији разговори су испуњени свакодневним жаљењем и који се не труде да на било који начин промене ставари, постоји ризик да ћете се и сами заглавити у тој "чаури".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas