Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам типова људи који увек касне: Њима је тешко да се организују

Око 17 одсто људи хронично касни, а готово сви имају идентичне навике у понашању, попут проблема са самоконтролом и потешкоћа у концентрацији, показала је студија Универзитета у Сан Франциску

1696260847_shutterstock_1131606353.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

Према појединим научним теоријама постоји чак и синдром хроничног кашњења, ментални поремећај који погађа исто подручје мозга као и поремећај недостатка пажње (АДХД).

Дајана Делонцор, ауторка књиге "Немој више никада да касниш", која је признала да се и сама суочила са тим, напомиње да се код многих особа овај проблем јавља још у детињству и да има везе с разликама у функционисању људског мозга. Доказано је да људи који увек касне другачије перципирају пролазност времена. Дајана је идентификовала седам типова људи који касне, зависно од мотива и оправдања. Сматра да је најважније открити којем типу припадате да бисте могли да се "излечите" од кашњења.

Адреналински зависник

Овај тип људи подсвесно привлачи адреналински осећај завршавања обавеза у последњи час, а тешко се мотивише без задатих рокова или кризне ситуације. Након што схвати да не постоји шанса да стигне на време, одустаје и због тога се лоше осећа. Јурњава с једног места на друго је начин на који функционише и ствара привидан начин разбијања досаде.

Продуктиван тип

Главна преокупација им је да у што краћем временском року обаве што више ствари. Функционишу по принципу прецртавања задатака с листе које су себи задали за тај дан. Углавном лоше процењују колико им је потребно времена да нешто ураде и зато увек касне.

- Продуктивна особа мисли да за сат времена може да скува ручак, усиса дом, "скокне" до банке и доведе децу из школе. Наравно да то не успева, па зато хронично касни с једног задатка на други, али не одустаје јер жели све да обави. Телефон јој непрестано звони и увек негде жури - каже Делонцор.

Расејани

Њих је лако омести, а често имају неки поремећај пажње, попут хиперактивности или АДХД. Док излазе из куће, примећују како слика укриво стоји на зиду или да нису наместили кревет, па забораве на време и касне. Њихов главни проблем је то што све може да их омета и немају јасне приоритете шта би требало прво да обаве, већ им се чини да је све подједнако важно.

Бунтовник

Овакви људи уживају у кашњењу, јер им се свиђа идеја да људи чекају само њих. Изградили су углед на кашњењима због чега се осећају посебно. Таквим понашањем фиктивно придају себи важност и моћ, али су томе склонији мушкарци него жене. То су већином људи с ниским самопоштовањем који на тај начин компензују своје недостатке.

Филозоф

Овај тип никад неће признати да касни, увек ће имати оправдање које га ослобађа сваке кривице. Нема смисла да се с њим расправљате, то ће довести до свађе јер "он једноставно не може да утиче на ванредне околности које га сваки пут спрече да стигне на време.

Други су му важнији

Не касни тако често. Најчешће не стиже на време на она места и догађаје на које му се уопште не иде, али је обећао другима да ће доћи. Себи даје оправдања и избегава одлазак до последњег тренутка, али код ових особа преовлада осећај кривице, па ће се ипак појавити, али са закашњењем.

Најбитнији су себи

Генерално се осећа нелагодно у својој околини, а личне потребе и рутину сматра важнијим од туђег времена. Код овог типа људи присутно је непоштовање према другима и неодговорност.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas