· · Коментари: 0
ЗНАЧЕЊЕ ИМЕНА

Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Ова имена имају дивну симболику

1631872157_little-girl-2516578_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Према народним веровањима, уколико родитељи својој ћерки дају име по биљци или цвету, то чине из жеље да она даље кроз живот буде лепа, те овај обичај датира још из давних времена.

У даљем тексту представљамо вам седам имена која су изведена из назива биљака и цвећа, и која имају јаку симболику.

Прочитајте још: Имају посебну симболику: Десет прелепих имена за ЈЕСЕЊЕ БЕБЕ

Калина је име изведено од истоимене биљке калине. Плодови подсећају на рибизле. Име је и те како популарно у Бугарској, где такође значи и "буба мара".

Цвета је име домаћег порекла, изведено од именице "цвет". У пренесеном значењу може бити и "лепа и свежа као цвет".

Касија је име грчког порекла, а познато је по Касији Цариградској, која је била византијска монахиња, оснивачица манастира у Цариграду. О њој се причало да је била исувише паметна да би постала царица.

Фото: Пиксабеј

Ива је име које води порекло од истоимене лековите биљке, која расте у планинским крајевима. У народу је позната изрека "трава ива од мртва прави жива", због чега ово име има јаку симболику.

Далија је име латинског и хебрејског порекла, изведено од истоимене биљке која се код нас назива георгина. Симболизује нежност и виткост.

Лана је име за које се верује да је изведено из биљке лан, која се претежно користи за израду гардеробе, а ланено платно сматрало се племенитом тканином.

Невена је име настало од биљке невен. Невен је омиљени цвет травара, јер је и те како лековит, а име Невена има симболику трансформације и спасења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.