Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

СЛАВИМО СВЕТОГ КИРА И ЈОВАНА: Верује се да помажу људима са несаницом и штите од отрова, ево како да им се ПОМОЛИТЕ

Српска православна црква и верници данас обележавају дан посвећен Светом Киру и Јовану.

1644736440_Untitled.png
свети мученици бесребреници и чудотворци Кир и Јован, Високи Дечани
Oglas

Нису били браћа по крви, али су били браћа по духу. Кир је најпре живео у Александрији и као лекар лечио људе и лековима а и молитвом. Пошто је тврдио да болести нападају људе највише због грехова, он је увек упућивао болеснике на покајањем и молитву да би тако повратили и телу здравље.

Када је настало Диоклецијаново (284 - 305) гоњење хришћана, Кир се удаљио у Арабију где је примио монашки чин. Али као што је био чувен у Александрији, тако се прочуо и у Арабији, па су људи и ту долазили њему за помоћ.

Прочитајте још: СТРАХ ОД КРОМПИРА: Доситеј је Србима донео чувено поврће - звали су га "ђавољом биљком" и једва их је убедио да пробају

Чувши за Кира, Јован, тада римски официр у Едеси, дошао је у Арабију да га види. Видевши се, они су заволели један другог као брат брата, те су остали заједно да се подвизавају. У то време мучена је нека Атанасију хришћанку, са три кћери у граду Канопу. Када су чули за ово Кир и Јован су дошли у Каноп да храбре мајку и ћерке, да не отпадну од вере. И заиста, благодарећи саветима ових светитеља, Атанасија је претрпела сва мучења и са ћеркама је погубљена због вере у Исуса Христа.

Ћерке Атанасијине звале су се: света Теоктиста од петнаест година, Теодотија од тринаест година и Евдокија од једанаест година. Тада су мучитељи ухватили Кира и Јована па их, после мука и тамновања, мачем посекоше, 311. године. Нјихова тела су сахрањена у цркви апостола и јеванђелисте Марка.

Хришћани верују да су многобројна чуда учинили ови мученици и за време живота и после смрти. Њихове мошти пренесене су за у време владавине цара Аркадија у Рим.

Пренос њихових моштију из Канопоса у Манутин празнује се 28. јуна (11. јула). Свети Кирил, патријарх александријски, молио се Богу, да уништи многобоштво у месту Манутину, где се налазио идолски храм. У хришћанској традицији помиње се и да се тада јавио патријарху анђео Божји и рекао му, да ће Манутин бити очишћен од многобоштва, ако он пренесе на то место мошти светог Кира и Јована.

Патријарх је то одмах и учинио: пренео мошти мученика у Манутин и саградио тамо цркву у име светих Кира и Јована. Хришћани верују да су се од моштију ових мученика исцели од шкрофула Амоније, син александријског градоначелника Јулијана; неки Теодор од слепила; Исидор од Мајума излечио се од труљења црне џигерице; жена Теодора од отрованости; неки Евгеније од водене болести, као и многи други од других болести и мука. Нјихове мошти пренете су из Канопоса у Манутин 412. године.

Српска православна црква слави их 31. јануара и 28. јуна по црквеном, а 13. фебруара и 11. јула по грегоријанском календару.

У неким крајевима Србије, ови светитељи славе се искључиво као велики чудотворци и видари. Људи их нарочито призивају у помоћ када имају проблема са несаницом, као и при освећењу воде и хране.

Верује се да ће они, како од духовног, тако и од телесног отрова, заштитити све који им се данас помоле. Зато ће породице данас, у многим крајевима, пре ручка запалити свећу и помолити се Светом Киру и Јовану чак иако им није слава. Легенда каже да то доноси здравље и срећу целој породици.

"Чудеса светих Твојих мученика, даровао си нам као стену необориву, Христе Боже: Нјиховим молитвама разори савете злоречитих и оснажи жезал царства, као Једини Благ и Човекољубац."

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas