Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТАКО ЈЕ БИЛО

СТРАХ ОД КРОМПИРА: Доситеј је Србима донео чувено поврће - звали су га "ђавољом биљком" и једва их је убедио да пробају

У почетку Европљани су кромпир користили као храну за стоку.

1643977095_106117_800px-arsa-teodorovic-dositej-obradovic-1818-oil-on-canvas-national-museum-of-serbia_f.jpg
Фото: Арса Тодоровић
Oglas

Кромпир потиче из јужне Америке, а у Европу су га донели Шпанци пола века након што је Колумбо открио Нови Свет (1482). Разлог за толико кашњење је тај што се кромпир узгајао у вишим пределим Анда, па потрајало док Шпанци нису зашли у те крајеве.

У Француској је дуго владало уверење да кромпир изазива лепру, па је француски парламент забранио да се кромпир у тој земљи чак и сади.
Храна за стоку, па за богате

Храна за стоку, па за богате

Став према кромпиру се променио крајем 18. века и то највише заслугом агронома Антоана Аугустина Парментјеа (1737-1813). Између осталог, каже једна прича, Парментје је проширио глас да је кромпир заправо резервисан само за богате слојеве друштва, те је чак организовао страже које су тобож чувале баште кромпира.

Фото: Пиксабеј

Како је у то време владала и велика глад сиромашан народ се осмелио па је почео да краде кромпир. Након тога је открио да је ово поврће заправо одлична храна, али пажњу изазива и цвет, па су Луј XВИ и Марија Антоанета долазили на дворске балове закићени цветом кромпира.

Прочитајте још: ДЕВОЈЧИЦА СА НАЈДУЖИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Има преко 1.000 слова, а учила га је шест година (ВИДЕО)

Доситеј Обрадовић донео кромпир у Србију

У Банат и Бачку, кромпир доносе Немци око 1759. године, а у тадашњу Србију донео га је Доситеј Обрадовић. 

Наиме, пошавши из Земуна о Карађорђеву устаничку државу, Доситеј је са собом понео и џак кромпира. То поврће показало се као изузетно храњиво, скоро увек је успевало и широм Европе већ се показало као добар начин да се реши глад, па је Доситеј вероватно мислио да ће добро доћи и Србима.

 "Међутим, овде су га дочекали на нож! О кромпиру су се причале страшне ствари, називали су га и 'ђавољом биљком' и нико није хтео 'ни за живу главу' да га проба укључујући и политичаре, 'попечитеље' којима је Доситеј прво показао ово поврће", рекла је за Б92.нет Александра Богдановић, аутор књиге "Историјски забавник - озбиљно забавне приче од Драве до Јужне Мораве".

Како је објаснила, тек након што је сам, пред њима, појео барени кромпир и неки други министри су се осмелили да га пробају и, иако је у народу још деценијама постојао отпор, тако је ово поврће стигло у Србију.

"На ту тему, неко је забележио и духовит афоризам - 'Доситеј је Србима донео кромпир и просветитељство. У народу, кромпир се одлично примио'", рекла је Богдановић.

(Ало студенти)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas