Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРБИЈА ЛАНСИРА ПРВИ САТЕЛИТ У СВЕМИР "Мозаик" ће кренути на пут за две године и истраживаће ову НАУЧНУ МИСТЕРИЈУ!

Србија би у првој половини 2025. године требало да лансира свој први сателит "Мозаик", који ће се у орбити задржати две године.

1699788038_Untitled.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како је познато сателит ће носити два инструмента, један намењен снимању Сунца у рендгенском зрачењу и то током очекиваног максимума Сунчеве активности у његовом циклусу који траје око 11 година.

Други је камера намењена за оптичко снимање Земљине површине, и наравно Србије.

Тако ће наш сателит дати прве снимке наше земље из свемира.

Како ће изгледати српски сателит

Лука Поповић, директор Астронсмке опсерваторије Београд, открива да се ради о малом сателиту, такозвани КјубеСат (ЦубеСат), који има уобичајено има коцкасти облик димензија око 10 так центиметара у висини, ширини и дужини.

Разрадили смо идејни пројект који захтева да сателит буде састављен од три јединице (3У) и да тежина буде до око 5 килограма. Разлог што се ради са таквим јединицама је стандардизација код израде малих сателита како би и лансирање било једноставније. Они се пакују у ракете које могу да понесу више оваквих сателита одједном до орбите око Земље. Циљ мисије је да испита високоенергетско зрачење у максимуму активности, а које се не може мерити са Земљине површине, пошто је (на срећу по живи свет на Земљи) оно апсорбовано у земљиној атмосфери. Поред тога испитиваћемо и колико Сунчево зрачење утиче на дуговечност оваквих сателита и његову функцију, што до сада није довољно испитано - каже Поповић.

Он наглашава да је веома битно савладати све кораке који се односе на израду и лансирање, као и део комуникације са сателитима, што свакако уводи Србију у ред земаља које имају одређен вид активности у области космичких истраживања и технологија.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas