Oglas
· · Komentari: 0

SRBIJA LANSIRA PRVI SATELIT U SVEMIR "Mozaik" će krenuti na put za dve godine i istraživaće ovu NAUČNU MISTERIJU!

Srbija bi u prvoj polovini 2025. godine trebalo da lansira svoj prvi satelit "Mozaik", koji će se u orbiti zadržati dve godine.

1699788038_Untitled.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kako je poznato satelit će nositi dva instrumenta, jedan namenjen snimanju Sunca u rendgenskom zračenju i to tokom očekivanog maksimuma Sunčeve aktivnosti u njegovom ciklusu koji traje oko 11 godina.

Drugi je kamera namenjena za optičko snimanje Zemljine površine, i naravno Srbije.

Tako će naš satelit dati prve snimke naše zemlje iz svemira.

Kako će izgledati srpski satelit

Luka Popović, direktor Astronsmke opservatorije Beograd, otkriva da se radi o malom satelitu, takozvani KjubeSat (CubeSat), koji ima uobičajeno ima kockasti oblik dimenzija oko 10 tak centimetara u visini, širini i dužini.

Razradili smo idejni projekt koji zahteva da satelit bude sastavljen od tri jedinice (3U) i da težina bude do oko 5 kilograma. Razlog što se radi sa takvim jedinicama je standardizacija kod izrade malih satelita kako bi i lansiranje bilo jednostavnije. Oni se pakuju u rakete koje mogu da ponesu više ovakvih satelita odjednom do orbite oko Zemlje. Cilj misije je da ispita visokoenergetsko zračenje u maksimumu aktivnosti, a koje se ne može meriti sa Zemljine površine, pošto je (na sreću po živi svet na Zemlji) ono apsorbovano u zemljinoj atmosferi. Pored toga ispitivaćemo i koliko Sunčevo zračenje utiče na dugovečnost ovakvih satelita i njegovu funkciju, što do sada nije dovoljno ispitano - kaže Popović.

On naglašava da je veoma bitno savladati sve korake koji se odnose na izradu i lansiranje, kao i deo komunikacije sa satelitima, što svakako uvodi Srbiju u red zemalja koje imaju određen vid aktivnosti u oblasti kosmičkih istraživanja i tehnologija.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas