· · Коментари: 0
Легенда

Српско село са НАЈТУЖНИЈИМ ИМЕНОМ: Налази се код Смедерева, а прича о њему изазива ЈЕЗУ

И дан данас колају легенде

1592899585_pjimage--4-.jpg
Фото: Yоутубе/Фото радови

О пореклу имена села у Србији има много података, али још и више легенди и прича, због којих је до правих података некада тешко доћи. Таква је ситуација и са једним малим селом крај Смедерева које је, према попису из 2011. дом за нешто више од 1800 становника. 

Прочитајте још: ХИРУРЗИ увек носе ПЛАВЕ И ЗЕЛЕНЕ МАНТИЛЕ због једног ЗАКЉУЧКА из 1914. ГОДИНЕ

Иако је реч о воћарском крају и месту за које ће вам Смедеревци рећи да из њега потичу најлепше брескве и јабуке оно што људи са стране прво примете јесте необично име овог места – Удовице.

Фото: Yоутубе/Фото радови

Село лежи југозападно од Смедерева. Удовице су старије насеље. У близини има трагова који указују на живот још из римског доба.

Нема историјских записа о томе зашто је сеоце заслужило ово, по мишљењу многих, најтужније име у Србији, али има легенди.

По предању, овде је некада постојало село Подгорица, из кога је деспот Вук Гргуревић Бранковић (у народној поезији опеван и као Змај деспот Вук), да би казнио сељаке који су прикрили Турчина Албега, покупио 60-70 сељака и погубио их. 

Прочитајте још: Овај занат може ДОНЕТИ и до 1000 ЕВРА месечно: У СРБИЈИ се нико већ 20 ГОДИНА НИЈЕ ШКОЛОВАО за то

Након тога, у селу су остале само удовице, па је и читаво место добило то име. 

Стари Удовчани данас причају да њихово село није на месту на којем се некада налазила Подгорица, али се име свакако задржало из давнина. Удовице се помињу у арачким списковима из првих десетина 19. века. Године 1818. имало је 25 кућа, а по попису из 1921. имало је 204 куће са 1097 становника.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.