· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

HIRURZI uvek nose PLAVE I ZELENE MANTILE zbog jednog ZAKLJUČKA iz 1914. GODINE

U početku su svi zdravstveni radnici nosili mantile bele boje

1592819487_Depositphotos_21841631_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Da li ste se ikada zapitali zašto hirurzi nikad ne nose bele mantile u operacionim salama, već uvek plave ili zelene? Izgleda, da je ovaj vama nevažan detalj, zapravo jako bitan za sam ishod hirurške intrevencije. Kako i zašto?

Pročitajte još: Da li znate koje istorijske ličnosti predstavlja KRALJICA u ŠAHU? Prva uopšte nije bila ŽENSKO

Foto: Depozit

Tačno je da su svi zdravstveni radnici u početku nosili belu odeću, ali sve se to promenilo 1914. godine, kada je jedan uticajan lekar dao prednost plavoj i zelenoj uniformi.

Tačno je da su na početku svi doktori nosili bele mantile.

Najveća nevolja sa belom bojom je bila to što besprekorna belina ispod jakih svetala može da zaslepi hirurga na čitavih nekoliko minuta, ako samo malo skrene pogled sa tamne boje krvi na belu boju uniformi svojih kolega. Taj efekat je sličan onom koji se pojavljuje kada prvi put zimi izlazite napolje i gledate refleksiju sunca na snegu.

Pročitajte još: Ovaj zanat može DONETI i do 1000 EVRA mesečno: U SRBIJI se niko već 20 GODINA NIJE ŠKOLOVAO za to

Dakle, bela je zato “otpala”, ali sve to i dalje ne odgovara na pitanje zašto su lekarske uniforme baš plave ili zelene, a ne neke druge boje. Činjenica je da se plava i zelena nalaze na opozitnoj strani jarko crvenoj boji krvi, što dopušta hirurzima da se tokom operacije uvek fokusiraju na krv.

Zelena i plava boja zbog svojih opozitnih svojstava crvenoj, ne samo da mogu da izoštre vid hirurzima, već i da im pomognu da lakše uoče različite nijanse crvene.

Pročitajte još: Devojčica otišla u školu, a oni je vratili kući jer nije imala PRIKLADNE CIPELE!

Tako hirurzi mogu više pažnje da obrate na anatomiju i razlike u nijansama krvi, što značajno smanjuje rizik da naprave bilo kakvu grešku tokom operacije.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.