· · Коментари: 0
светац

Сутра је КРСТОВДАН: Следи ноћ у којој се испуњавају жеље

Српска православна црква и верници сутра прослављају јесењи Крстовдан

1664176344_9d955e95e918c7009ff7dd47922524c77e28c1e5.jpg
Фото: СПЦ

Верници Српске православне цркве сутра прослављају велики празник Воздвижење часног Крста, у народу познат као Крстовдан. Дан се обележава у славу на догађај када је пронађен крст на којем је разапет Исус Христ.

За Крстовдан се везују два догађаја. Први се односи на проналазак часног Крста на Голготи, а други  представља повратак часног Крста из Персије опет у Јерусалим.

Овај празник Воздвижење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди, а установљен је годину дана после Првог васељенског сабора у Никеји, који је одржан 326. године.

Прочитајте још: Да ли цртате по ПАПИРУ док причате телефоном? Ове шаре могу открити шта МУЧИ вашу подсвест

Иако је Крстовдан радостан празник, проводи се у строгом посту, на хлебу и води.

Стари српски обичај који се везује за Крстовдан, како за зимски тако и за овај јесењи је да се у овој посебној ноћи остварује свака жеља. Зато вечерас тачно у поноћ погледајте у небо и замислите јасну жељу, изговорите је јасно и гласно, а предање каже да уколико је "богоугодна", она ће се сигурно испунити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.