Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
празник

Сутра је СРЕТЕЊЕ: Црвено слово у календару и важан ИСТОРИЈСКИ ДАН за СРБИЈУ

Српска православна црква и њени верници сутра славе Сретење Господње, велики празник који је у календару обележен црвеним словом.

1644847884_204dacc7eba5b3182883659bc539cf1bd74b1f42.jpg
Фото: спц
Oglas

Сретење се слави 40. дан од Божића, а представља успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. Један од симбоља овог празника је и сусрет Христа са људима. По јеврејском закону, свако дете је доношено у храм 40 дана после рођења. Четрдесети дан по рођењу Исуса Христа, Марија је са Јосифом отишла у Јерусалим у храм Божији, носећи младог Христа, да испуни двоструки Господњи закон, да се очисти од порођаја и да представи Господу новорођенче.

Празник се слави од времена цара Јустинијана. У Србији се за сутрашњи празник везују велике симболике.

Сутрашњи дан је 1804. године био један од важнијих за историју српског народа када је Карађорђе подигао Први српски устанак. Неколико деценија касније 1835. године у Крагујевцу је проглашен први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав.

У Србији се 15. фебруар обележава као Дан државности.

Народна веровања за Сретење

У нашем народу постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Наиме, верује се да ће медвед сутра одредити какво нас време чека у наредном периоду. Ако на Сретење буде дан, а медведи се уплаше од сопствене сенке, врате у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља. Ако не види сенку, изаћи ће из својих пећина да потраже храну и зима је готова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas