· · Коментари: 0

Сутра су МИТРОВДАНСКЕ задушнице: Уколико нисте у прилици да обиђете гробове најближих, обавезно испоштујте ове обичаје

Православни верници сутрашњи дан посвећују душама преминулих

1667554753_svece.jpg
Фото: Профимедиа

Српска православна црква установила је посебне дане кад се сећамо наших драгих покојника и обилазимо њихове гробове. Задушнице су увек у суботом, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих. Тог дана у цркви се служи заупокојена литургија на којој се читају имена упокојених православних хришћана.

Прочитајте још: Славимо СВЕТОГ РАВНААПОСТОЛСКОГ АВЕРКИЈА ЈЕРАПОЉСКОГ: Верници данас треба да једу ЈЕЧМЕНИ хлеб и изговоре ОВУ молитву

Уколико желите да дате имена за проскомидију дођите нешто раније, пре почетка литургије и имена предајте помоћнику свештеника који ће их унети у олтар.

У цркву на литургију потребно је понети:

мало куваног жита
мало црног вина
малу свећу за жито
свећица за сваког упокојеног или једна већа за све
списак имена ваших упокојених рођака и пријатеља
скроман новчани прилог према својим могућностима

Задушнице никада нису за време поста, па зато и падају у суботу, па се тада и пеку колачи од белог теста. Заједничко за задушнице у свим крајевима јесте излазак на гробље, ношење онолико свећа колико се покојника помиње и организовање послужења на гробу, било то само сок или чаша воде. На гробљу се ваља послужити макар једним залогајем, обичаја ради. Понудама се служе сви, чак и непозната лица која приђу гробу, иначе њихово одбијање или терање сматра се великим грехом и увредом мртвих.

Молитва за упокојене

Помени, Господе, оце и браћу, мајке и сестре наше
уснуле у нади на васкрсење у живот вечни,
и све упокојене у побожности и вери,
и опрости им свако сагрешење,
хотимично и нехотимично,
што сагрешише речју, или делом, или мишљу.

Усели их у места светла,
у места свежине, у места одмора,
одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање,
где гледање Лица Твога
весели све од века свете Твоје.

Даруј им Царство Твоје
и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима,
и наслађивање у Твом бесконачном
и блаженом животу.

Јер си Ти живот, и васкрсење
и покој уснулих слугу Твојих,
Христе, Боже наш,
и Теби славу узносимо
са беспочетним Твојим Оцем
и Пресветим, и Благим,
и животворним Твојим Духом,
сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.