· · Коментари: 0

СВАКА ДОМАЋИЦА МОРА ДА ОФАРБА ЈАЈА ТАЧНО У ОВО ВРЕМЕ: А у воду у којој се кувају обавезно додајте 1 ствар, и ИЗГОВОРИТЕ ОВЕ РЕЧИ

Ако сте у дилеми када би требало офарбати јаја за Ускрс - доносимо вам прецизан одговор етнолога

1681377003_shutterstock_128443499-raspece.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

У Србији се јаја фарбају за Ускрс још од 16. века и без тог посебног обичаја не можемо ни да замислимо једна од најрадоснијих хришћанских празника. У међувремену су се осмислиле разне технике украшавања, а најбтиније је да се прво јаје обоји у црвено, јер симболише Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, али је истовремено и боја васкрсења, и оставља се да буде чуваркућа. Али, и данас постоји дилема у нашем народу којег дана би јаја требало офарбати и у које време.

- Јаја се боје, зависно од региона, од Великог четвртка до Велике суботе, али најчешће на Велики петак, рано ујутро - каже Весна Марјановић, етнолог и антрополог.

Уколико не стигнете у раним јутарњим часовима, онда их офарбајте до поднева. Обично се томе посвећује домаћица куће. Наиме, прво се помоли, а потом у воду у којој ће кувати јаја обавезно додаје и мало свете водице.

Потом укућани на Велики петак, дан страдања Исуса Христа, изговарају следећу молитву за опрост греха:

Небески Оче,

Захваљујемо Ти што си у пунини времена послао свог Сина на овај грешан свет, не да би га осудио, већ да би се свет по Њему спасио; да сви који верују у Њега буду избављени од греха и смрти и постану с Њим баштиници вечног живота.

Данас се сећамо боли и патње твога Сина, који је био спреман све поднети да бисмо могли бити слободни од казне за грех. Платио је цену, давши свој живот као откупнину, да нам понуди дар вечног живота.

Помози нам да никада не узимамо здраво за готово овај огроман дар љубави за нас грешнике. Хвала што си по Кристу пружио руку пријатељства сваком грешнику и хвала што по вери у Његову жртву примамо опроштење греха и живот вечни.

Хвала Ти, Господине Исусе, што си патио за нас, праведан за неправедне да нас приведеш к Богу. Хвала што смо Твојим ранама изечени. Хвала што смо због Твоје велике жртве избављени из ропства греха. Хвала што су грех и смрт побеђени и што ћемо након овог живота на земљи доћи у Твоје Краљевство и провести вечност с Тобом.

А док крочимо кроз овај живот, нека нас Твој Дух испуњава и уводи у истину Твоје Речи. Помози да свакодневно проводимо више времена у Речи, молитви и чињењу добрих дела. Помози да будемо искрени сведоци за Твоје Краљевство, тако да још многи изгубљени чују за Радосну вест и спасе се од вечне пропасти. Амен!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.