Oglas
· · Komentari: 0

SVAKA DOMAĆICA MORA DA OFARBA JAJA TAČNO U OVO VREME: A u vodu u kojoj se kuvaju obavezno dodajte 1 stvar, i IZGOVORITE OVE REČI

Ako ste u dilemi kada bi trebalo ofarbati jaja za Uskrs - donosimo vam precizan odgovor etnologa

1681377003_shutterstock_128443499-raspece.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

U Srbiji se jaja farbaju za Uskrs još od 16. veka i bez tog posebnog običaja ne možemo ni da zamislimo jedna od najradosnijih hrišćanskih praznika. U međuvremenu su se osmislile razne tehnike ukrašavanja, a najbtinije je da se prvo jaje oboji u crveno, jer simboliše Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je istovremeno i boja vaskrsenja, i ostavlja se da bude čuvarkuća. Ali, i danas postoji dilema u našem narodu kojeg dana bi jaja trebalo ofarbati i u koje vreme.

- Jaja se boje, zavisno od regiona, od Velikog četvrtka do Velike subote, ali najčešće na Veliki petak, rano ujutro - kaže Vesna Marjanović, etnolog i antropolog.

Ukoliko ne stignete u ranim jutarnjim časovima, onda ih ofarbajte do podneva. Obično se tome posvećuje domaćica kuće. Naime, prvo se pomoli, a potom u vodu u kojoj će kuvati jaja obavezno dodaje i malo svete vodice.

Potom ukućani na Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista, izgovaraju sledeću molitvu za oprost greha:

Nebeski Oče,

Zahvaljujemo Ti što si u punini vremena poslao svog Sina na ovaj grešan svet, ne da bi ga osudio, već da bi se svet po NJemu spasio; da svi koji veruju u NJega budu izbavljeni od greha i smrti i postanu s NJim baštinici večnog života.

Danas se sećamo boli i patnje tvoga Sina, koji je bio spreman sve podneti da bismo mogli biti slobodni od kazne za greh. Platio je cenu, davši svoj život kao otkupninu, da nam ponudi dar večnog života.

Pomozi nam da nikada ne uzimamo zdravo za gotovo ovaj ogroman dar ljubavi za nas grešnike. Hvala što si po Kristu pružio ruku prijateljstva svakom grešniku i hvala što po veri u NJegovu žrtvu primamo oproštenje greha i život večni.

Hvala Ti, Gospodine Isuse, što si patio za nas, pravedan za nepravedne da nas privedeš k Bogu. Hvala što smo Tvojim ranama izečeni. Hvala što smo zbog Tvoje velike žrtve izbavljeni iz ropstva greha. Hvala što su greh i smrt pobeđeni i što ćemo nakon ovog života na zemlji doći u Tvoje Kraljevstvo i provesti večnost s Tobom.

A dok kročimo kroz ovaj život, neka nas Tvoj Duh ispunjava i uvodi u istinu Tvoje Reči. Pomozi da svakodnevno provodimo više vremena u Reči, molitvi i činjenju dobrih dela. Pomozi da budemo iskreni svedoci za Tvoje Kraljevstvo, tako da još mnogi izgubljeni čuju za Radosnu vest i spase se od večne propasti. Amen!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas