Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сваки део ТРПЕЗЕ за Бадње вече има своју СИМБОЛИКУ! Испоштујте све СРПСКЕ обичаје на овај велики празник

Верници Српске православне цркве сутра славе Бадњи дан, један од највећих хришћанских празника уочи Божића.

1609709614_Depositphotos_60219379_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Божоћни празници у православном духу доносе са собом ибројне обичаје, који се не мењају генерацијама уназад. Један од обичаја је и припрема богате посене трпезе за Бадње вече, вече којим се дочекује најрадоснији хришћански празник, Божић. 

Православна  трпеза за Бадње вече се поставља после уношења сламе и посвећеног Бадњег дрвета

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Православна  трпеза за Бадње вече се поставља после уношења сламе и посвећеног Бадњег дрвета. Бадње дрво уноси домаћин и уз реченицу "срећно Бадње вече”. У кући га дочекује домаћица и почиње да обасипа домаћина зрнима кукуруза, пасуља и пиринча док он изговара: “Колико зрна толико пилића, прасића….набрајајући…а највише среће и здравља”. Исовремено, деца пијућу и квоцају на унешеној слами.  Домаћин потом одлази до пећи и ставља у пећ бадње дрво и изговара: ”Колико варница, толико здравља, парица... “.

На столу, поред хлеба и соли, треба да се нађе и риба пржена на уљу, пресан кисео купус преливен уљем, резанци са орасима, туршија, мед, вино и пасуљ, најчешће пребранац...

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Трпеза на поду
Трпеза се спуштала на под јер се сматрало да ће тако бити најближа душама покојника. Зато је вечера протицала у миру и тишини, а ако је ко и био завађен, Бадњег дана се морао обавезно измирити. Неки обичаји су се у међувремену прилагодили времену и месту у ком живимо, па се данас не практикује вечера на поду, већ са стола испод којег је прострта слама. 

Након тога се честита Бадње вече и приступа се трпези. За трпезом су сва посна јела, колачи и сушено воће. По правилу на столу треба да је непаран број јела. Ови обичаји могу да се разликују по неким својим деловима зависно од краја у којем се налазите.

Јеловник за Бадње вече

Јеловник за Бадње вече се готово никада се не мења. На столу, поред хлеба и соли, треба да се нађе и риба пржена на уљу, пресан кисео купус преливен уљем, резанци са орасима, туршија, мед, вино и пасуљ, најчешће пребранац.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Поред тога, на сто се поставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе

Сваки део ове празничне посне трпезе има своју симболику.  Погача уа Бадње вече симболише самог Господа Исуса Христа. Риба, као и хлеб, симболише Господа Исуса Христа, јер на грчком језику, преко кога су наши преци примили хришћанство, риба је ИХТХИС, а то је скуп иницијала Исуса Христа.

Со симболише силу божанску, која чува дело божје, као што со чува хлеб и рибу од плесни и трулежи. Вино представља крв Спаситељеву којом је Он на Голготи дао откуп Богу за грехе људске, док мед симболише сладост вечног живота. 

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Поред тога, на сто се поставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике румене јабуке, жито, кукуруз, новац, суве шљиве и орахе. Све то симболично представља жељу за берићетом и добрим животом у кући.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas