· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

СВЕТАЦ данас мотри на вас! Ево шта данас морате урадити ако неко ЗАТРАЖИ ПОМОЋ од вас

Верници Српске православне цркве данас славе светог Јована Милостивог

1606173635_jovan-milostivi.png
Фото: YouTubeScreenshot/Verski Kalendar

Православних хришћани и Срби широм света данас одају почаст светом Јовану Милостивом, свецу који је у црквеном календару обележен црним словом, али који је цењен у народу због свих доброчинстава које је за свог живота учинио према свим сиромасима и просјацима.

На данашњи дан треба да будете милостиви према сваком ко вам затражи помоћ

Јована Милостивог обележавају све хришћанске цркве и сматрају га свецом доброте. Због тога се верује да на данашњи дан треба да будете милостиви према сваком ко вам затражи помоћ.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Свети Јован Милостиви рођен је на Кипру у кнежевској породици и од детињства је васпитаван као хришћанин. Имао је породицу, али су му рано умрли и жена и деца и он је остао сам.

Чувен је због милосрђа и благочешћа.

Свети Јован био је веома милостив и према болесницима, често их је посећивао, служио их, а оне на самрти исповедао и причешћиваи и молитвама својим помагао при њиховом одласку из овог света

Народна предања о доброчинствима

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Понекад се дешавало да кс блаженом Јовану нико не дође са неком молбом. Тада би он седео крај црквених врата, устајао би растужен, и са сузама одлазио кући. При томе неки су га питали зашто тугује и сетује. Светац би на то одговарао: "Сада смирени Јован ништа не нађе и ништа не принесе Богу за грехе своје." Једном приликом, блажени Софроније тешио га је речима: "Заиста данас треба да се веселиш, оче, пошто овце твоје живе у миру, без распри и спорова, као анђели Божји."

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

У почетку свога архипастирствовања блажени Јован сазвао је напре црквене економе и дао им налог да обиђу сав град и попишите сву господу његову. Економи га запиташе: "А ко су то господа твоја, Владико?" Патријарх Јован Милостиви им одговори: "Они које ви називате просјацима и ништима; они су господа моја: јер ми могу пружити сваку помоћ ка спасењу и примити ме у вечне куће своје." Економи су поступили по налогу и пописали све просјаке које су пронашли по улицама, по болницама и по ђубриштима. Било их је седам хиљада и пет стотина. Тада је свети Јован наредио да се свима њима даје из црквених средстава све што је потребно за свакодневну исхрану.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Свети Јован био је веома милостив и према болесницима, често их је посећивао, служио их, а оне на самрти исповедао и причешћиваи и молитвама својим помагао при њиховом одласку из овог света.

Осим тога, често је служио Божанствену литургију за умрле, истичући да она веома много помаже душама покојника. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.