Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Тањир се никада НЕ ВРАЋА празан: Како је настао стари српски ОБИЧАЈ који се још увек поштује?

Иза лепог обичаја се крије јако занимљива прича

1669558286_shutterstock_381113062.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Наш народ има доста лепих, али и корисних обичаја. Рецимо, сигурно сте некада чули како се “тањир не враћа празан”. Ово је само један од лепих обичаја који се у нашем народу, додуше у све мањој мери, одржао до данас.

Како преноси директно.рс, прича о овом обичају води нас у не тако давна времена, када су нам комшије биле блиске попут пријатеља и породице. Када вам зафали кашичица шећера, шоља брашна или мало кафе, затреба неко да вам причува децу, они су били ти који би вам без проблема изашли у сусрет и помогли.

Прочитајте још: ПАЛЕНТА ДИЈЕТА: Траје од понедељка до четвртка и нема осећаја глади

Како овај обичај функционише у стварности? Дошла вам је комшиница или неко од родбине и донео вам је тањир пун свеже испечене пите, проје или колача. После неколико дана, сетите се да нисте вратили тањир, а како се тањир не враћа празан, направићете неку посластицу и узвратити знак пажње. Овај обичај зближавао је комшије и родбину и градили се се односи пуни поверења, блискости и узајамне помоћи.

Обичај је да новој снајки комшије и родбина доносе разноврсна јела и послацтице током првих дана брака. Донесу пун тањир, попију кафу и успут испричају новопеченој домаћици рецепте. Снајка памти рецепте, спрема јела, пуни празне тањире и враћа их у знак захвалности, показујући тиме како је постала права домаћица.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas