· · Коментари: 0
истраживања

"Успели смо да узмемо први узорак": Велика мисија на МАРСУ

Један од главних задатака Насиног ровера "Персевиренс" је тражење доказа о постојању живота на Марсу у његовој прошлости. Неки од тих доказа се крију у стенама, механички истраживач сада је узео и први узорак.

1631004594_Depositphotos_16856277_s-2019.jpg
Фото: Депосит

"Персевиренс" је тек почео да истражује околину кратера Језеро, у који је слетео пре неколико месеци. Научници на Земљи идентификовали су један камен величине повећег кофера из којег је ровер посебном бушилицом узео узорак.

Ровер је опремљен бројним инструментима који помажу стручњацима на Земљи да уоче и одређене стене и делове рељефа од посебне важности за мисију.

Прочитајте још: Пет КЊИГА које треба да прочитате ако се осећате ИЗГУБЉЕНО!

Узимање узорка већ је покушано 11. августа на другој стени, али без успеха.

- Успели смо да прикупимо први узорак и то је велико достигнуће. Радимо оно због чега смо стигли на Марс - рекла је Џенифер Троспер, менаџерка пројекта у Насиној "Џет пропалжон лабораторији".

Проћи ће још доста времена док узорци које "Персевиренс" сакупи не стигну на Земљу. Уколико све прође како треба, ровер ће са теретом стићи на нашу планету 2031. године.

Наса је изабрала кратер Језеро за слетање "Персевиренса", јер се из пређашњих истраживања сматра да је то подручје некада било под водом и на његовом месту се налази древна речна делта.

Кратер Језеро говори о некада влажној прошлости Марса. Пре више од 3,5 милијарде година, речни ток се излио у кратер и направио језеро.

Прочитајте још: УВРНУТЕ НАВИКЕ ВЕЛИКИХ ПИСАЦА: Један је отишао толико далеко да је држао труле јабуке у столу! (ФОТО)

Научници су утврдили да је вода у кратер са собом донела глину и минерале из околног подручја. Последично, живот на микробском нивоу могао је да се развије у Језеру, а проналазак тих трагова биће главни задатак ровера.

Кратер је назван по општини Језеро недалеко од Мркоњић Града, а назив је одабран зато што на бројним словенским језицима он описује природно удубљење или депресију испуњену водом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.