Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВЉЕ

Верници данас прослављају СВЕТОГ НЕСТОРА: Ако урадите ову ствар следи ИСПУЊЕЊЕ СВИХ ЖЕЉА

Предање каже да ће свима онима који се Светом Нестору данас искрено помоле бити испуњена свака жеља.

1604911147_Depositphotos_58362961_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Српска православна црква и верници данас славе Светог мученика Нестора, ученика Светог Димитрија, чији смо дан славили јуче.

Ево приче о младом хришћанину Нестору! Цар Максимилијан (240-310) уживао је у гладијаторским борбама, а његов љубимац био је непобедиви џин - гладијатор Лије.

Када би понестало добровољаца за борбе, Лију су у арену изводили хришћане, које је убијао са садистичким задовољством. Млади хришћанин Нестор више то није могао да трпи и одлучио је да изађе на мегдан џину Лију.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Претходно је отишао у посету свом учитељу, утамниченом Светом Димитрију, од кога је тражио благослов. Рекао му је да више не може да слуша о зверствима гладијатора и да је спреман да се бори са Лијем и погине.

Димитрије је благословио младића и рекао му: "Лија ћеш победити, али ћеш за Христа пострадати".

Посебна арена за борбе
За Лијеве борбе направљена је посебна сцена, налик тераси на стубовима, а испод, око терасе, пободена су копља са оштрицама увис. Лије је, када би победио у рвању, противнике са терасе бацао на копља, док је публика одушевљено клицала уживајући у мукама умирућег, који се увијао на копљима.

Борба је окупила много публике, а присуствовао је и цар Максимилијан. Окупљени су одвраћали Нестора и унапред жалили јер ће погинути у мукама, али се он прекрстио, рекавши: "Боже Димитријев, помози ми".

Нестор је победио до тада непобедивог гладијатора, бацио га на копља на којима је џин убзо умро у мукама. Нестор се прекрстио пред царем и публиком и узвикнуо: "Нека живи Бог Димитријев", док је народ викао "Велики је Бог Димитријев".

Прочитајте још: Да ли ТРЕБА оставити ДЕТЕ САМО У КУЋИ? У ШОКАНТНИМ случајевима је то (НЕ) ОПРАВДАНО

Цар Максимилијан је био постиђен и уплашен од могуће побуне осокољених хришћана и зато је наредио војницима да убију и Нестора и Светог Димитрија, који су тако завршили свој земаљски живот 306. године после Христа. Нестора су посекли мачевима, Светог Димитрија гађали су копљима.

Предања кажу да је многе градове избавио од аждаја и других проклетиња. Како је убијао једног по једног змаја, из њега су излазили гуштери и остала гамад.
Фото: СПЦ

Обичаји и народна веровања

У појединим деловима Србије на овај дан не отварају амбаре и не дирају кош са житом да не би мишеви затирали усеве.

Легенда из Подриња каже да су Стојану Девићу Турци из Добоја отели најстарију кћер, лепотицу. Несрећни отац кренуо је пешке за њима у потеру, али није могао да их стигне. Опрхван тугом, наставио је да иде путем, када се пред њим нашао човек у црној ризи (монашкој мантији) на белом коњу.

Прочитајте још: Шта ако СЕВЕР и ЈУГ ЗАМЕНЕ МЕСТА? Научници објашњавају

Стојан га је богобојажљиво поздравио, а овај, скидајући капуљачу, упита Стојана шта га мучи. Стојан му је испричао шта се догодило, а незнанац га је позвао да узјаше истог коња иза њега.

Њих двојица су тада полетела заједно увис и у трену престигли Турке. Кад су Турци видели небеског коња, пали су треснувши главама о земљу.

Свети Нестор, он је био тај незнанац у црној мантији на белом коњу, ниједном Турчину није опростио живот, него их је све посекао, а Стојанову ћерку избавио.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Затим је узео два турска коња, намазао их чудотворним травама и онда су сво троје полетели до Дрине.

Предање каже да ће свима онима који се Светом Нестору искрено помоле бити испуњена свака жеља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas