Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Верници данас славе СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА: Изговорите ове речи за спасење душе

Српска православна црква данас прославља светог Јована Владимира

1688375413_vernicivladimir.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Јован Владимир је српски владар. Био је кнез Дукље, најмоћније српске кнежевине тог доба, сматра се од 1000. до 1016. године.

Владао је током рата између Византије и Самуиловог царства. Сматра се да је био велике побожности, праведности и мирољубивости.

Током ране младости неко време је провео код војсковође који га је учио ратној вештини, али у себи спајао витештво и побожност коју је осећао. Изучавао је Библију и био веома милосрдан према сиромашнима. За време владавине имао је много борба са јеретицима и богумилима, царем Самуилом и царем Василијем. Самуило га преваром заробио и бацио у тамницу. Према веровању током тамновања јавио му се Божији анђео и предсказао му да ће ускоро бити ослобођен тамновања, али да ће и умрети мученичком смрћу.

Убијен је испред цркве у Преспи,  где је и сахрањен. Његова жена Косара је пренела његове мошти у манастир Пречиста Крајинска, близу његовог двора на југоистоку Дукље. Од 1381. године мошти су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. године у православној саборној цркви у Тирани.

Владимиров крст сматра се једном од хришћанских реликвија, а верује се да га је држао у рукама за време погубљења.

На иконама се Свети Јован Владимир обично представља као краљ у владарском делу са круном на глави, крстом у десној руци, а својом одрубљеном главом у левој.

Свети Јован Владимир заштитник је гада Бара.

Тропар

Крст светли који ти се јавио са небеса, свима си проповедао, просветивши светло народе, Владимире славни, украсивши се, обливен крвљу твојом, удостојио си се почасти Небеских, предстојећи Светој Тројици: Зато се са слободом моли да нас спасе.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas