· · Коментари: 0

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ СВЕТОГ ВАРТОЛОМЕЈА: У Србији кажу да је данас "ОПАСАН ПРАЗНИК", ово никако не смете да радите!

Српска православна црква и верници данас славе пренос моштију светог апостола Вартоломеја, док је његов главни празник, 24., односно према јулијанском календару 11. јула.

1630994781_vartolomej.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе

Свети Вартоломеј, који је у нашем народу познат и као Вратолома илити Вртолома, најпре је с апостолом Филипом и сестром девицом Маријамом, а неко време и са светим Јованом Богословом, проповедао јеванђеље прво у Азији, затим у Индији и, најзад, у Јерменији, где је и мученички и скончао.

У Јерапољу ови свети апостоли молитвом су убили велику змију, коју су незнабошци у храму држали и обожавали. У истом том граду молитвом су дали вид Стахију, који је четрдесет година био слеп.

У великом делу Србије народ каже да је данас „опасан празник”, за који се везују многа веровања.

Тада се дигао на њих народ, па су Филипа и Вартоломеја разапели на крст притом Вартоломеја наопако. У том тренутку догодио се земљотрес, у ком су погинуле зле судије и много народа. Осетивши то као казну божју, многи су притрчали да скину апостоле с крстова, међутим, Филип је већ био издахнуо док је Вартоломеј још био у животу.

После тога Вартоломеј је отишао у Индију, где је проповедао и превео на индијски језик Јеванђеље Матејево. Затим је прешао у Јерменију, где је излечио цареву ћерку од лудила. Али, завидљиви царев брат Астијаг ухватио је божјег апостола и разапео га на крст, па му је онда кожу одрао и посекао главу у Албанопољу Јерменском.

Његово тело хришћани су часно сахранили у оловни сандук, који су, међутим, незнабошци узели и бацили у море. Вода је донела сандук до острва Липарских, где га епископ Агатон, по откровењу у сну, дочека и сахрани у храму. Касније су мошти овог великог апостола пренете у Беневент, па у Рим.

За овај празник у народу су везана бројна веровања.

Народ каже да се деци брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у рекама а женама да „бућкају” млеко.

У Хомољу се обуставља сваки рад, док се у неким деловима земље верује да, ако радите на Вратолому, постоји опасност од поплава, града и олује.

Свети Вартоломеј је светац који чува усеве и строго пази да неко не оре. Верује се да Вартоломеј не прашта неверницима који данас раде, због чега ризикују да им сви усеви пропадну.

„Смлатиће те као Вртолома праску” је реченица која се данас чује у селима у Поморављу. У овом крају нико данас не би требало да ради, да га не би светац „смлатио”, каже народ.

У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете.

Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.