· · Коментари: 0
ЗАШТИТНИЦА

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ СВЕТУ ЈУЛИЈАНУ: Данас испуњава једну жељу, ако јој се ОВАКО помолите

Српска православна црква и верници данас славе дан Свете мученице Јулијане и шест стотина тридесет мученика с њом.

1641194248_138499_juliana-of-nicomedia_ls.jpg
Фото: СПЦ

Света мученица Јулијана је ранохришћанска светитељка која је живела у Никомидији крајем 3. века. Иако је живела у дому незнабожаца рано је чула проповед неког хришћанина и поверовала у Христа и Бога.

"Шта нам вреди бити телесно уједињени, а духом раздељени?"

Неки римски сенатор Елевсије је био њен вереник. Да би га одвратила од себе, Јулијана му је рекла, да се неће удати за њега ако не буде постао епарх тога града. То му је предложила мислећи да никада неће стићи до те функције.

Међутим, Елевсије се потрудио и постао епарх никомидијски. Јулијана му је тада открила, да је она хришћанка и да не може ступити са њим у брак, док он не прими њену веру говорећи: "Шта нам вреди бити телесно уједињени, а духом раздељени?"

Елевсије се тада изнервирао и тужио је њеном оцу. Отац ју је критиковао и тукао, па је онда предао епарху на мучење. У хришћанској традицији се спомиње да је Јулијану Исус Христ исцелио у тамници и она је изашла пред епарха потпуно здрава. Епарх ју је потом бацио у зажарену пећ, међутим ватра јој није наудила.
Видевши то многи су поверовали у Исуса. У хришћанство је прешло 500 мушкараца и 130 жена.

Све њих је епарх осудио на смрт и наредио да их посеку мачем. На исту судбину осуђена је и Јулијана. Глава јој је одсечена 304. године.

У хришћанској традицији се спомиње да је Елевсија убрзо стигла Божја казна и да му се на мору разбила лађа. Међутим, он се није удавио него испливао на неко острво, где су га пси растргли и појели.

Заштитница свих који неправедно пате

Света мученица Јулијана сматра се заштитницом жена и девојака, али и свих који неправедно пате и страдају. Народно веровање каже да ће се дамама данас остварити свака жеља коју зажеле помињући име Свете Јулијане и изговарајући ову молитву:

Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе. Нјеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.