Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БИРАЈТЕ

ВРЕМЕ ИЛИ НОВАЦ: Шта би вас учинило срећнијима?

Истраживање ауторке Бусинесс Инсидера.

1606921048_Depositphotos_183864806_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Кад имамо новца, немамо времена. Кад имамо времена немамо новца. Све се врти у круг, а ми се питамо - где је ту срећа? 

Како пише ауторка сајта Бусинесс Инсидер, њена колегиница одлучила је да користи сервис за прање веша, иако је мислила да је то бацање пара. У једном тренутку, схватила је да је количина слободног времена пропоционално вредна утрошених пара. Њено искуство је најбољи пример свакодневног сусретања са дилемом новац или време. 

Низ експеримената

Питање је: шта нас чини срећнијима на дуже стазе - новац или време? Нека истраживања дају прелиминарне доказе у корист оних који више цене време. У истраживању, које је објављено у листу "Социал Псyцхологицал анд Персоналитy Сциенце", научници су проучавали више од 4.600 људи - од студената на колеџу у Канади, преко посетилаца канадског музеја, до популације одраслих у Америци, а све у жељи да виде шта је вредније - новац или време. 

Прочитајте још: Да ли можете да будете срећни 100 дана заредом?

У низу експеримената, учесници је требало да бирају између две опције. На пример: Да ли би изабрали јефтињии лет са преседањима, или скупљи лет који води директно до дестинације? Да ли би изабрали образовни програм који би им омогућио плаћенији посао са више сати или онај који води до мање плаћеног посла са мање сати? 

Научници су такође питали учеснике да одговоре на неколико питања која би открила колико су срћни. Резултати су показали да су учесници били прилично равномерно подељени око тога да ли су склонији да вреднују време или новац, али људи који су већи приоритет дали времену деловали су срећније. 

Фото: Депозит

Прочитајте још: Савети МИЛИЈАРДЕРА: НОВАЦ ипак не купује СРЕЋУ

Срећа се не купује

Са овог становишта, није јасно да ли веће вредновање времена него новца директно проузрокује људе да буду срећнији - могло би да буде да срећнији људи имају тенденцију да приоритет дају времену. Такође је нејасно зашто је веће вредновање времена у односу на новац повезано са већом срећом, мада научници имају неке идеје. 

На пример, они који више цене време кажу да имају мање радних сати на послу. Тако да је могуће да проводе више времена на активностима у којима уживају, као што је дружење и вежбање. На крају крајева, ови резултати поткрепљују теорију да је новац важан, али да вероватно не може да купи срећу. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas