Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто је тешко да признамо да нисмо у праву? Психолози кажу да иза овога стоји читав низ особина

Постоје особе које никад неће признати да нису у праву, колико год то било очигледно.

1695297597_shutterstock_1893792658.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

Стручњаци кажу да се иза тога крију многобројни разлози, од недостатка самосвести до озбиљних поремећаја личности. Индијски стручњак за везе и међуљудске односе Сидарт С. Кумар сматра да је страх један од најчешћих разлога зашто људи не могу да се суоче с чињеницом да су погрешили:

- Забринутост повезана с наношењем штете личном угледу и веродостојности избацује из колосека њихову свест и прихватање да нису у праву. Понекад људи постану жртве нереалних и непрактичних слика о себи. Та лажна слика резултира немогућношћу да прихвате чињеницу да нису увек у праву.

Људи којима је тешко да то признају имају проблем да виде даље од себе. Многи од њих су несигурни, имају јак его и плаше се да ће испасти глупи. Такође, они којима је потребна помоћ да би признали грешке су нестабилни, објашњавају стручњаци.

Један од најтоксичнијих разлога зашто људи не могу да признају да нису у праву је недостатак самосвести, сматра амерички психолог Блер Никол Настаси.

- Људи без самосвести могу имати тешкоће у дубокој саморефлексији. Без ове интроспекције можда неће схватити како њихови поступци утичу на друге и шта доводи до низа токсичних понашања. Други токсични разлози због којих не могу да признају да нису у праву укључују стид и одбрамбени став, перфекционизам и избегавање сукоба - објашњава Настаси.

Али разлози могу бити и манипулација и пренаглашен его. Амерички клинички сексолог и терапеут Глорија Брејм каже да неки људи намерно играју умне игре како би манипулисали другима и контролисали их. Особе с јаким егом не могу да прихвате информације које су у супротности с њиховим уверењима. Ту су и нарцисоидне личности које морају да победе у свакој расправи, без обзира на чињенице које им не иду у корист.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas