Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
посао

Зашто не треба да једемо радећи: Психолози истучу да је пауза за ручак обавезна

Понекад се посао и обавезе толико нагомилају да немате времена за паузу за ручак?

1617719550_Depositphotos_206386994_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У том случају, свој оброк поједете за канцеларијским столом, радећи. Док је код нас то честа појава, у Француској је овакав вид "исхране" на радном месту законом забрањен!

На тај начин се радници подстичу да одморе од посла и да пауза за ручак буде време искључиво за њих. Истраживања показују да је пауза потребна како би људи после ње били продуктивнији и како би се боље сконцентрисали на рад. Овај закон је, због корона вируса, тренутно стопиран од стране француског Министарства рада.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Разна научна истраживања говоре да удаљавање од рачунара и мир током паузе за ручак позитивно утичу на појединца, чак и сада када велики број запослених ради од куће.

Где год да радите – за столом, на каучу или у кревету, то место у датом тренутку представља ваш пословни простор и тамо не би требало да једете, јер једење постаје несвесно, каже психолог Сем Вон Рајх.

- Када једемо несвесно, не размишљамо пуно о другим стварима, па не примећујемо ни знак ситости. Једемо брже и више - каже његов колега психолог Лени Редман.

Док раде из канцеларије, запослени су често ограничени по питању хране – појешће оно што су понели од куће, отићи ће у пекару или продавницу, али количина хране која им је том прииком доступна далеко је мања од оне од куће. Осим тога, код куће ће највероватније грицкати нешто успут и то из чисте досаде.

Прочитајте још: Често носите патике или ципеле без чарапа: Јако лоша одлука, ево због чега

Брук Шелер, лекар за клиничку исхрану каже да би требало издвојити 30 до 60 минута током дана за паузу, како бисмо смањили ниво стреса и изгарање на послу.

- Удаљите се, издвојте време да мало предахнете. Ако направите паузу да напуните батерије и пружите свом мозгу прилику да се поново покрене, то ће вам омогућити већу продуктивност, фокусираност и креативност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas