Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се БУРМА носи на левој руци? Традиција која траје још од старих Египћана

Симболика која има снагу и дан данас

1691931327_burma.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Традиција стављања бурме датира још из древног Египта. Археолози су пронашли доказе исписане хијероглифима да младе носе прстење. Стари Египц́ани су први носили бурме као симбол вечности. Веровали су да постоји осетљив нерв који иде од четвртог прста леве руке директно до срца – центра наших емоција.

Ако на том прсту носите бурму, љубав између вас и вашег супружника ц́е трајати заувек. Стари Грци и стари Римљани су из сличног разлога стављали бурму на леви домали прст. Веровали су да вена аморис (од латинског - вена љубави) иде од тог прста право до срца.

Иако ни такав нерв ни таква вена не постоје, многе земље су наставиле ову древну традицију. С друге стране, у неким културама бурма се ставља на десну руку, на пример, у Данској, Пољској и на Куби. Такође, некада су бурму носиле само жене, мушкарци не.

Почели су да га стављају на домали прст током Другог светског рата када су се подсетили на жене и децу који су их чекали код куц́е, преноси Реадер'с Дигест.

Према старој кинеској теорији, сваки прст на руци симболизује некога, било чланове породице или себе. Домали прст симболизира мужа и жену, док палац симболизира родитеље, кажипрст симболизира брац́у и сестре, мали прст симболизира дјецу, а средњи прст симболизира нас.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas