Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МИСТЕРИЈА ДРЕВНИХ МАЈМУНА ИЗ СТАРОГ ЕГИПТА: Зашто су били толико важни

Ново истраживање мистериозних остатака мумифицираних бабуна пронађених пре више од сто година у Египту открива какву су позицију имали примати на древном Арабијском полуострву.

1700563112_231753_shutterstock-614586455_f--1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Године 1905. археолози су пронашли необичне мумије бабуна у Долини мајмуна, археолошком налазишту на западној обали Нила познатом по приказима ових животиња на зидовима гробница. Животињама су недостајали очњаци и, за разлику од других мумифицираних примерака мајмуна из истог периода, нису сахрањене с племићима нити су пронађени у групним катакомбама.

Више од стотину година стручњаци се питају како су мајмуни тамо доспели, одакле су донети и из ког разлога. Научници су зато тестирали десет различитих узорака и успели да извуку ДНК из једног од њих. Биолог Гисел Коп са Универзитета Констанц у Немачкој је, користећи нову методу генетске анализе ДНК, открила порекло давно мртвих бабуна, пишу медији.

 

ПРИЧА О ДВА ДРЕВНА ГРАДА ИЛИ САМО ЈЕДНОМ

Процењује се да мумија бабуна из које је добијен ДНК датира између 800. и 500. године пре нове ере. Налази показују да је стигла с подручја Рога Африке. Научници су упоредили генетски профил мумије с другим узорком из обалног подручја у Еритреји, где се у давним временима вероватно налазила лука Адулис, и пронашли су подударање.

Међутим, овај павијан је мумифициран много пре него што је древни град Адулис процветао у важан трговачки центар и луку, где се често трговало животињама као што су павијани и леопарди. Древни текстови из истог периода указују да је вероватно дошао из града Пунта.

Тачна локација Пунта дуго је збуњивала научнике јер се град помиње у важним текстовима, али се не налази на постојећим мапама.

-Узорак који смо проучавали одговара хронолошки локацији Пунта, али географски одговара Адулису. Стога претпостављамо да су Пунт и Адулис два различита имена за исто место, која су коришћена у различитим временским периодима, написала је Гисел Коп.

Она је рекла да још није сасвим јасно како су древни народи преносили бабуне у Египат, тако далеко од њиховог природног станишта.

-Судећи по начину на који су стари Египћани представљали бабуне у својој уметности, чини се као да су их посматрали у њиховом природном окружењу, рекла је она.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas