Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИКОВИ ЗА МЛАДОСТ И ЛЕПОТУ СТАРИХ ЕГИПЋАНА: Тајне древних цивилизација са савршен изглед се поново враћају у моду

Испробајте најстарије савете за негу лица и тела

1711379650_Foto-Shutterstock-nega-egipcani.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Иако на први поглед улепшавање може изгледати као модеран концепт, права истина је да су и припадници древних цивилизација поклањали велику пажњу нези лица и тела.

Мотив лепоте је увек актуелан, а разни трендови за њено постизање мењају се готово из дана у дан. У једном тренутку нагињемо природном изгледу, док у другом преферирамо изражајнију шминку. Без обзира на избор, истина је да многи трендови имају своје корене дубоко у древним цивилизацијама, а египатска култура представља праву ризницу знања о лепоти.

Наравно, у раној историји сви козметички састојци су били природног, односно биљног или животињског порекла. Са развојем науке и технологије почела је употреба синтетичких и хемијски добијених материјала, а индустрија лепоте доживела је праву револуцију током 20. века. Занимљиво је приметити како се поједини концепти лепоте често враћају у моду, па је композиција козметичких производа природног порекла одједном постала изузетно цењена и поново тражена.

Стари Египћани су прави пионири индустрије лепоте

Др. Рогер Л. МцМуллен у свом чланку "Историја природних састојака", у козметици наглашава да је козметика била присутна у животима старих Египћана од самих почетака њихове цивилизације. Аутор наводи да су се парфеми правили од смирне, мајчине душице, камилице, лаванде, нане, рузмарина и кедра, уз додатак маслиновог, сусамовог или бадемовог уља . За њих су парфеми имали веома духовно значење, а веровали су да одређени мириси подстичу одређене телесне функције.

Заправо, данас често бирамо парфеме који су у складу са нашом енергијом, карактером или једноставно тренутним осећањем. Такође, купање је одувек било саставни део неге коже старих Египћана, а да би направили крему за чишћење мешали су животињску маст или биљно уље са кречом у праху.

Употреба производа природног порекла

Кол је састојак древне египатске и модерне козметике у одређеним деловима света. Поред индустрије лепоте, Египћани су га користили и за лечење проблема са очима. Наиме, ради се о мешавини галенат глине, биљних екстраката, угља и метала, а користи се за истицање очију и обрва. Иако се трендови у шминкању често мењају , занимљиво је приметити да су Египћанке биле познате по наглашеним обрвама и очима.

Египћани су биљку кану користили за фарбање косе и ноктију, али и за цртање тетоважа. Кана је и данас популаран природни производ за фарбање косе и обрва који користе сви љубитељи природног и не превише дуготрајног дејства козметичких препарата.

Егзотична лепота почива на уснама

И на крају, не смемо заборавити да напоменемо да су егзотичну лепоту неговале и старе Египћанке, а на њу нису имуне ни данашње жене. Египћанке су истицале лепоту својих усана и образа претежно црвеним и смеђим тоновима, који су и данас у широкој употреби. Ове нијансе су добијене од различитих минерала у природи, углавном оксида гвожђа.

Наравно, све ово не би било тачно да нису обраћали пажњу на орално здравље  а др Мекмулен наводи да је најстарији забележени зубар на свету био Египћанин Хеси-Ра који је живео за време Треће династије. Међутим, недостајало им је знање о оралној хигијени, јер археолошки докази сугеришу да су патили од каријеса. Међутим, имали су написане формуле за мешавину пасте за зубе, а со и пепео које су користили имају сличну функцију као и силицијум у данашњој пасти за зубе.

(Сенса.хр)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas