· · Коментари: 0

Зашто се јавља МУЧНИНА ТОКОМ ВОЖЕЊЕ? Ево како то можете да спречите, ВАЖНО ЈЕ ГДЕ ГЛЕДАТЕ

Да ли знате због чега се тачно јавља мучнина током вожње и како да је ублажите?

1684156625_shutterstock_2078741161.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Дужа путовања знају многима да створе мучнину, вртогалвицу, па чак и повраћање приликом вожње, небитно да ли је она аутом, аутобусом или авионом. Ако се питате како настаје мучнина током вожње, ево одговора!

Мучнина се јавља због једноставног разлога. Центар за равнотежу није упарен с видом, пише Ревија ХАК. Односно, покрети тела и силе које делују на тело нису усклађени с ониме што видите. Ваш поглед углавном је усмерен изван аутомобила, с леве или десне стране, (уколико нисте возач) и не прати кривине, односно гледате бочно, а не кроз шофершајбну.

На пример, на задњем седишту аутомобила деца виде у наслону предњег седишта стабилан хоризонт с наслонима за главу на њему, али систем за равнотежу осећа да се тело креће. У том разликовању чула јавља се мучнина.

Деца од шест до 12 година су осетљивија него одрасли. Једини савет је возачима да успоре у кривинама колико могу, а путницима на задњем седишту да покушавају да гледају напред, кроз шофершајбну. Осим тога, стручњаци саветују да се фокусирате на објекте у даљини како бисте ублажили мучнину. Још један од савета јесте да отворите прозор или направите паузу и изађите на ваздух ако вам је мука.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ