Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли имате мучнину током вожње? Стручњаци објашњавају зашто се то дешава

Да ли знате због чега се тачно јавља мучнина током вожње?

1700908644_shutterstock_1420492292.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Стручњаци кинетозу дефинишу као „болест кретања“, а најчешће се манифестује мучнином, вртоглавицом, главобољом, слабошћу, често и повраћањем. Од мучнине при вожњи, најчешће пате деца, али и одрасле особе могу да имају такве проблеме.

Захваљујући истраживању научника са Аутономног универзитета у Барселони, заправо је било могуће пронаћи разлог који доводи до испољавања ових симптома.

Тим истраживача, предвођен професором Паблом Мачука-Маркезом, заправо је идентификовао неуроне одговорне за мучнину кретања, нелагодност повезану са кретањем у аутомобилу, преносе медији.

Укључени неурони се налазе у специфичном региону можданог стабла, познатом као вестибуларна језгра, од којих потичу снопови нервних влакана који преносе сигнале неопходне за оријентацију у простору и кретање до мозга.

Резултати су открили да деактивирање неурона који експримирају протеин Вглут2 спречавају нелагодност.

Њихова активација је уместо тога изазвала симптоме сличне болести кретања, чак и у одсуству стимулације.

Међу овим неуронима, они са Ццк-А рецептором су се појавили као главни кривци одговорни за симптоме.

Мапирањем неуронских кола, откривено је да су они повезани са парабрахијалним језгрима мозга, који регулишу апетит, телесну температуру и летаргију.

Научници верују да могу постојати додатна, неоткривена кола која утичу на друге симптоме повезане са мучнином. Истраживање, објављено у Јоурнал оф тхе Америцан Ацадемy оф Сциенцес, представља корак напред у разумевању неуронских механизама који су у основи болести кретања и могло би утрти пут циљаним терапијама за ублажавање нелагоде повезане са путовањем аутомобилом.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas