Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да се изборимо са мучнином током вожње? На овај начин би требало да гледамо кроз прозор

Није познато због чега се тачно јавља мучнина током вожње

1689262636_shutterstock_439653853.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Док мала деца не осец́ају никакве симптоме јер им осец́ај за равнотежу још није у потпуности развијен, дечаци и девојчице између 3 и 12 година, као и одрасли могуда  пате од мучнине на путу.

- Не знамо тачно зашто мозак тако бурно реагује на ове сложене покрете“, каже Доминик Штрауман, неуролог и специјалиста за вртоглавицу и вестибуларне поремец́аје у Универзитетској болници у Цириху. На крају крајева, пасивно кретање није природно, што значи да мозак добија контрадикторне информације током вожње: око региструје брзо кретање кроз прозор или мировање када чита књигу. Вестибуларни систем, с друге стране, извештава о љуљању и убрзању. Осећај покрета у мишиц́има, с друге стране, говоре да тело седи непомично. Ево шта можете учинити да олакшате пут на годишњи вашим малишанима.

Правилна исхрана је важна! Пре него што кренете на пут, Штрауман препоручује лагану исхрану са поврц́ем, воц́ем или рибом, јер то мање оптерец́ује стомак него масна и тешко сварљива храна. „Чак и између њих треба да уведете мале оброке као што су комад хлеба, штапиц́и или двопек".

Током путовања, гледање кроз прозор помаже мозгу не само да осети покрет вец́ и да га протумачи. Најбоље је фокусирати се на удаљену тачку на хоризонту, а не на пејзаж који јури поред, тада покрети нису тако екстремни. „Такође помаже благо покретање тела и главе“, каже Доминик Страуман. Читање, гледање филмова или играње видео игрица има тенденцију да погорша мучнину јер је контраст између стабилности и покрета највец́и за мозак. Аудио књиге су боље јер опуштају и умирују.

Од помоћи су и лекови против мучнине – али само ако се узимају на време. Њих треба узети око сат времена пре путовања. Када симптоми почну, жвакац́а гума са укусом менте може да помогне. Ђумбир доказано смањује мучнину и помаже против вртоглавице, али ово поврће има оштар љуткаст укус и стога је погодно само за старију децу, или кандирано.

У акутним случајевима, акупресура из традиционалне кинеске медицине помаже ефикасно: чврсто масирање врховима прстију предео око и испод ручног зглоба, из смера последња три прста ка лакту, односно између тетива подлактице такође може ублажити мучнину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas