Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се каже да МАЧКА ИМА ДЕВЕТ ЖИВОТА? Прича иза ове легенде стара је вековима

Људи су успели да припитоме мачке пре чак девет диљада година

1663592166_daria-shatova-46TvM-BVrRI-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Мачка заузима важно место у бројним културама широм света.

У многим старим легендама, овим лепотицама се дају различите мистичне особине, па и исцелитељске способности. Многи људи и данас верују да мачка може да препозна да власника боли одређени део тела, што она показује тако што легне на болно место.

Једна од најпознатијих, светски раширених легенди, јесте та да мачка има 9 живота. Вероватно сте се некада запитали одакле та прича потиче, да ли је у питању само легенда или метафора за неки сегмент понашања мачке.

Прошло је више од 9.000 година откако су љди успели да припитоме мачке. За све то време, сковане су бројне легенде о бесмртности мачке, па и о поменутих 9 живота, што је прича која потиче из старе Грчке.

Прочитајте још: Ваша мачка испушта чудне звукове ноћу? Ово може бити разлог

У древној грчкој традицији, број 9 је имао моћну симболику и представљао нешто узвишено. Сам број је коришћен у многим обредима, а мачке које су повезане са овимбројем, изазивале су у неким људима поштовање, а у некима страх.

Легенда о више мачијих живота није спецификум за стару Грчку. У Шпанији се, на пример, верује да мачка има 7 живота, док је у турским и арапским земљама тај број 6. Сада, када узмете у обзир чињеницу да се мачка увек дочека на ноге приликом пада, да је веома брза и окретна, да јој велике висине не могу ништа, вероватно повезујете ту мачију грациозност и сналажљивост са, готово па бесмртношћу.

Међутим, у питању је само мит. Окретност, гипкост и сналажљивост мачке су свакако чињенице, али оне не значе да овим крзненим лепотицама нису потребне ваша пажња и нега.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas