Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се МУШКАРЦУ цепа мајица када постане ОТАЦ? Обичај који се поштује вековима крије јако занимљиву причу

Постоји неколико веровања

1669117716_Foto-Shutterstock-dete.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Обичај цепања мајице, новопеченом оцу, датира одавно. Сматра се да свака нова кошуља или мајица представља нову снагу. Управо због тога када оцу цепају одевни предмет његови пријатељи, комшије и кумови говоре слдеће речи.

"Ову да поцепамо, још многе да промениш, ти и твоје дете имали снаге и памети нове, док год сте живи и здрави.“

Овај обичај порекло води из давне прошлости, када су се деца рађала у кућама, шумама и другим местима.

Новорођенче је тада требало увити у комад тканине како би се заштитило од хладноће. Када плано за увијање није припремљено, мушка мајица или кошуља се користила за ту намену. Женске ствари се нису користиле јер су жене сматране нечистима 40 дана након порођаја.

Прочитајте још: Вршњаци су га називали мајмуном и плашили су се да ће их угристи: Ово је прича о дечаку ВУКОДЛАКУ (ВИДЕО)

 Друго веровање је да мушкарци морају да се одрекну живота који су до тад живели и прихвате нову улогу - улогу оца. Цепањем мајице они раскидају везу са прошлошћу.

Још једно веровање је да искључиво мушкарци треба да цепају једни другима кошуље, јер тако доносе срећу једни другима, као и могућност да и смаи постану очеви здраве деце. Такође, сматра се да ће ако узму комадић одеће са кошуље оца, они добити дете истог пола.

Која год симболика била у питању, овај обичај наговештава срећу и радост због рођења новог живота.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas