· · Komentari: 0

Zašto se MUŠKARCU cepa majica kada postane OTAC? Običaj koji se poštuje vekovima krije jako zanimljivu priču

Postoji nekoliko verovanja

1669117716_Foto-Shutterstock-dete.jpg
Foto: Shutterstok

Običaj cepanja majice, novopečenom ocu, datira odavno. Smatra se da svaka nova košulja ili majica predstavlja novu snagu. Upravo zbog toga kada ocu cepaju odevni predmet njegovi prijatelji, komšije i kumovi govore sldeće reči.

"Ovu da pocepamo, još mnoge da promeniš, ti i tvoje dete imali snage i pameti nove, dok god ste živi i zdravi.“

Ovaj običaj poreklo vodi iz davne prošlosti, kada su se deca rađala u kućama, šumama i drugim mestima.

Novorođenče je tada trebalo uviti u komad tkanine kako bi se zaštitilo od hladnoće. Kada plano za uvijanje nije pripremljeno, muška majica ili košulja se koristila za tu namenu. Ženske stvari se nisu koristile jer su žene smatrane nečistima 40 dana nakon porođaja.

Pročitajte još: Vršnjaci su ga nazivali majmunom i plašili su se da će ih ugristi: Ovo je priča o dečaku VUKODLAKU (VIDEO)

 Drugo verovanje je da muškarci moraju da se odreknu života koji su do tad živeli i prihvate novu ulogu - ulogu oca. Cepanjem majice oni raskidaju vezu sa prošlošću.

Još jedno verovanje je da isključivo muškarci treba da cepaju jedni drugima košulje, jer tako donose sreću jedni drugima, kao i mogućnost da i smai postanu očevi zdrave dece. Takođe, smatra se da će ako uzmu komadić odeće sa košulje oca, oni dobiti dete istog pola.

Koja god simbolika bila u pitanju, ovaj običaj nagoveštava sreću i radost zbog rođenja novog života.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.