Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стари обичај који се одржао до данас: Због чега се мушкарцима ЦЕПА МАЈИЦА када ПОСТАНУ ОЧЕВИ?

Обичај цепања кошуље или мајице очевима након што се роди беба је дубоко укорењен у народу

1709550447_shutterstock_420716029.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када вас позове новопечени тата на прославу поводом рођења детета, сигурно сте чули за народни обичај да, чим га видите, треба да му поцепате мало кошуље или мајице. Осим што је многима занимљив и на прославама га практикују, многи нису сигурни шта овај народни обичај заправо значи. Зашто се тати цепа кошуља?

Постоје разна веровања и тумачења, а неки сматрају да цепање старе одеће представља скидање старог човека и облачење у новго, односно представља нову улогу која мења живот.

Постоји и друго веровање које је повезано са старим временима када се маме нису порађале у породилиштима, већ код куће, на ливади, у њиви, шуми, колиби... Након рођења, важно је било да се дете увије у неки комад тканине како би било заштићено од хладноће, а онда би тата поцепао своју кошуљу и увијао дете у то платно.

Уколико тата није био присутан током порођаја, онда се заустављао први мушкарац који се засутављао и којем би се узимала кошуља или се цепало парче како би се беба у то умотала и утоплила.

Једно од веровања је и да други мушкарц цепају кошуљу тати како би се симболично део среће пренео на њихи како би и они ускоро постали очеви. Слично томе, постоји веровање да уколико вас трудница повуче за нос, брже ћете остати у другом стању.

Неки сматрају и да овај обичај потиче од веровања да ће онај ко узме делић исцепане кошуље добити такође дете истог пола као и отац чију кошуљу цепају, а у неким другим крајевима веровало се да то води ка добијању бебе супротног пола.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas