Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се на БОЖИЋНОЈ трпези налази ЧЕСНИЦА? Према предању има моћну симболику и доноси срећу

Овај обичај је настао због Богородице и мудраца који су дошли да се поклоне Исусу

1704529438_1641553124_profimedia-0118190966.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Божић – најсветији хришћански празник јесте време за породицу, топли дом и стварање заједничких успомена. Време даривања, али и скромности и тренутак да се мало зауставимо, окренемо око себе и захвалимо на свему што имамо.

Такође, свима са ових простора је добро познато да се за Божић и Бадње вече ваља припремити и богата трпеза у којој ће уживати сви укућани и гости.

Шта представља чесница?

Рано ујутру на божићно јутро се меси погача, познатија као чесница. Она се, по народном веровању, припрема како би допринела срећи и благостању укућана.

У њу се стављају новчић и она особа која га извуче имаће срећу и новац целе године, зрно жита који представља плодну и родну годину, као и гранчица бадњака за коју се верује да доноси добро здравље и плодност.

Чесница је име добила по речима "чест, део, срећа јер се ломи на делове и свакоме даје по део, по коме се и срећа прориче."

Откуд чесница за Божић?

Чесница има и симболично значење, јер подсећа на ноћ када су мудраци дошли на поклоњење. Марија им је понудила хлеб и отуда обичај да се на божићној трпези обавезно нађе чесница.

Пре ручка се породица окупља око стола и погача се врти 3 пута у круг, а онда се ломи.

По предању сви чланови породице морају да поједу свој део чеснице како би у њихов дом ушла снага и здравље, а онај који пронађе новчић никако не сме да га баци или заборави, већ да га чува на посебном месту.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas