Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта треба да уради онај који пронађе пару у чесници? Обично се прави грешка

Пре божићног ручка се ломи погача у којој је традиционално налази парица, а сматра се да ће онај који је извуче имати највише среће током године

1704623581_shutterstock_1241707021.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Божићна трпеза без чеснице је незамислива, управо та традиција окупља све укућане око стола и подсећа колико су породични тренуци у миру, слози, здрављу и љубави важни. Према нашим обичајима, у њу се ставља парица, а верује се да ће особа која је пронађе током година бити веома срећна, те да га очекује напредак у свему што буде радио.

Чесница се не сече, већ је укућани ломе, а ишчекивање и чије руке ће отићи динар представља и једна од омиљених обичаја за најрадоснији хришћански празник.

На југу Србије чесница је бесквасна пресна погача. Чесница се ломи за Бадње пре почетка вечере на онолико делова колико је укућана, а један комад се одваја за кућу. Дели се у круг, од домаћина куће, на десно. Онај ко извуче парицу из чеснице неће имати проблема са новцем у току године. Чен белог лука донеће неком од укућана здравље, док се зрно кукуруза и листић бадњака стављају у чесницу као нешто што је наслеђено од предака са села, а означава добру родну годину, богате шуме и ситу стоку.

У Срему се чесница служи на Божић, после ручка, као дезерт - прави се од кора и ораха и највише личи на баклаву.Одлично се слаже уз црвено вино.

Чесница се пече ујутру, на Божић. Ломи је на почетку ручка и деле искључиво домаћин и син, или друго мушко чељаде. Када преломе чесницу на два дела пољубе обе половине, а онда се након тога они пољубе три пута са речима: "Мир Божији, Христос се роди, поклањам се Христу и Христовом рождеству." Овај поздрав такође се понавља 3 пута, а затим се половина чеснице подели укућанима и почиње ручак.

Особа која пронађе новчић, никако не сме да га баци или, изгубите, заборави. Међутм, људи га неретко носе као амајлију са собом, несвесни да тако праве грешку. Наиме, направилније је да се чува поред иконе, након што парицу породица откупи другим новцем од онога ко је пронашао.

Укућанин који пронађе "парицу" а не жели да је задржи, он може да је “прода” неком другом како би му уступио своју срећу. Ипак, многи се слажу да је најлепше задржати новчић. Оно што никако не би смело да се ради јесте да се купује њиме, нити поклони некоме као новац.

Уколико, пак, нико од присутних не нађе пару, већ она остане у последњем парчету намењеном за “кућу”, значи да ће сви у кући имати срећу, здравље и благостање током целе године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas