Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто ЗЕВАМО? Научници дошли до нових одговора

Некада чешће, некада ређе, али сте сигурно ухватили себе како зевате у одређеним ситуацијама, када сте рецимо уморни или када вам је досадно

1654159851_yawning-5381800_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Разлог због кога зевамо је много сложенији од тога. Дуго се веровало да је зевање знак да је вашем телу потребно више кисеоника. али нека истраживања су навела да то ипак није тачно, пренпоси Хеалтхлине.

Зашто зевамо?

Истраживање објављено у часопису Пхисиологи & Бехавиор открило је да рефлекс зевања има више везе са регулацијом температуре у мозгу него што даје вашим плућима више кисеоника. Такође, вец́а је вероватноћа да ћете зевати током одређеног годишњег доба.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ: У оптичкој илузији се крије 5 различитих слика, ону коју прву угледате открива вашу НАЈВЕЋУ СЛАБОСТ

Слично као што зној хлади спољашњост тела, оштар унос ваздуха, праћен појачаним откуцајима срца и протоком крви  може да охлади мозак у трену.

Према студији све ово зависи заправо од температуре ваздуха. Истраживачи су тестирали ефекте које би летњи и зимски услови имали на учеснике, са више тренутака зевања на вишим температурама него на нижим. Као што је закључено на основу доказа, студија је изнела идеју да зевање има везе са терморегулацијом, а не са депривацијом кисеоника.

Шта је "заразно зевање"?

Према истраживањима стварни разлог зашто људи који виде друге како зевају осећају потребу да то сами ураде повезан је са емоцијама, а не терморегулацијом. Према студији из 2015. објављеној у часопису Персоналити анд Индивидуал Дифференцес истраживачи са Универзитета Бејлор открили су да што више емпатије имате према другима повећава шансу да ћете заразно зевати.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas