Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Да ли знате зашто ЗЕВАМО кад видимо друге да зевају?

Објашњење зашто зевамо када неко други зева.

1622469427_Depositphotos_372327756_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Зевање се састоји се од нехотичног широког отварања уста и максималног ширења чељусти након чега следи дубоко удисање и полагани издах, објашњава др Рејан Сагхир из Велике Британије и додаје како та свакодневна појава још није у потпуности разумљива науци.

Најчуднији детаљ код зевања је његова "заразност". Постоји много студија на ту тему па постоје нека објашњења зашто морамо да зевнемо кад видимо да неко други зева. Објашњење лежи у психологији.

Прочитајте још: Добродошли у Арглетон - место који НЕ ПОСТОЈИ! Фантомско село које се појављује на Гугл мапи постаје све већа МИСТЕРИЈА! (ВИДЕО)

Зашто уопште зевамо?

Многи претпостављају да зевамо како бисмо покушали да унесемо више кисеоника у организам - у то су научници веровали до пре 30-ак година. Међутим, та теорија је оповргнута низом експеримената објављених 1987. године који нису доказали никакву корелацију између недостатка кисеоника и порива за зевањем.

Зашто зевамо када видимо друге да зевају?

Према истраживачима, највероватнији разлог за то је емпатија.

- Како људи старе, тако побољшавају свој психосоцијални и неуролошки развој па туђе зевање постаје нека врста знака да и они треба да зевају. Та појава позната је као ехофеномен, а јавља се и код шимпанзи те код паса - каже др Сагхир.

Кључ је у емпатији.

Напомиње како није само зевање оно што несвесно копирамо једни од других. Такво понашање је сасвим природно јер је наш мозак тако програмиран - да копира људе којима смо окружени.

Прочитајте још: Ситуације на које ментално јаки људи не троше енергију

- Студије су показале да зевање покреће неуроне у једном делу мозга, али треба напоменути да је ова реакција ограничена само на потпуно развијене мозгове. Као ментално здраве одрасле особе, наш психосоцијални развој нагнаће нас на зевање кад неко други то уради. Али код људи који се нису ментално исправно развили, заразни учинак зевања се не види - објаснио је др Сагхир.

Додао је како неке студије показују да деца, код којих се мозак још развија, зевају само кад су уморна, али не и кад неко поред њих то ради.

- Студије су показале да смо склони више да копирамо зевање кад то раде људи до којих нам је стало, с којима смо блиски. На пример, ако члан породице зева, већа је вероватноћа да ћете зевати него кад то направи незнанац. То се догађа управо због емпатије кад несвесно желимо да копирамо поступке драгих људи - каже др Сагхир.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas