Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗОО-ВРТ У ПРОБЛЕМУ: Папагаји не престају да ПСУЈУ људе (ВИДЕО)

Призор који се ретко виђа

1706964467_Foto-papagaji.jpg
Фото: Профимедиа, Јутјуб принтскрин/КТЛА 5/Тхе Севен Сеес
Oglas

БРИТАНСКО уточиште за дивље животиње пре неколико година је било принуђено да одвоји пет папагаја јер нису престајали да псују посетиоце. Међутим, у Парку дивљих животиња Линколншир постоји још већи проблем - сада чак осам птица изговара ружне речи.

Својевремено су чувари открили да су птице охрабривале једна другу да наставе са псовкама те да су из тог разлога морале да буду премештене из главног спољног кавеза за птице.  

Папагаји Били, Ерик, Тајсон, ДЖејд и Елси били су уклоњени из главне волијере због свог понашања, преносио је својевремено Асошиејтед прес. Они су се у августу 2000. године придружили колонији од 200 афричких сивих папагаја Центра за дивље животиње Линколншир. Заједно су стављени у карантин, али су брзо изненадили особље својим несташним језиком.  

- Прилично смо навикли да папагаји псују, али никада нисмо имали пет у исто време - рекао је извршни директор центра Стив Николс за АП.

- Већина папагаја се смири напољу, али из неког разлога ових пет ужива у томе.

Према Николсовим речима, нико од посетилаца зоолошког врта се није пожалио на папагаје, а већини су били забавни. 

- Када вам папагај каже да "од*ебете" то веома забавља људе - рекао је он. 

Ипак, чувари су сматрали да би било најбоље да их држе подаље од деце. Они су били раздвојени и премештени у различите области Центра за дивље животиње како не би били у стању да провоцирају једни друге. 

- Са петорком, један би псовао, а други би се смејали и то би се наставило - рекао је он. 

Међутим, запослени у центру су сада осмислили нови план који може бити веома ризичан. 

- Ставили смо осам заиста, заиста увредљивих, псујућих папагаја са 92 папагаја који не псују - каже Стив Николс за ЦНН.

Интеграцијом брбљивих птица у веће јато добро васпитаних папагаја, они се надају да ће се добро понашање групе пренети на оне који праве проблеме.

Сага о псовкама почела је 2020. године, када је пет афричких сивих папагаја, Били, Елси, Ерик, ДЖејд и Тајсон, донирано парку дивљих животиња у источној Енглеској. Ипак, њихова изолација није била довољна да реши проблем. Три новодониране птице, Капетан, Шила и још један Ерик, сада су развиле склоност ка псовању. Овог пута, уместо да их држе одвојено, чувари зоолошког врта су одлучили да пригуше псовке тако што ће их ставити у веће јато.

- Људи мисле да су папагаји гласне птице, али причају прилично тихо - каже Николс Кевин Шосмит за ББЦ Неwс.

- Надам се да ће услед опште буке јата псовке бити угушене.

Наравно, план би такође могао да се изјалови те се поставља питање шта ако осам изгредника поквари цело јато.

- Могли бисмо да завршимо са 100 папагаја који псују. Време ће показати - каже Николс.

У међувремену, особље је поставило велике знакове који упозоравају госте да би могли чути ружан језик. До сада се нико није жалио. Ако ништа друго, шарени речник птица помаже да расположење буде на нивоу.

 

 

- Никад се не уморите од тога да вам папагај каже да се од*ебете. Не можете а да се не насмејете - каже Николс.

Папагаји су научили да псују тако што су блиско опонашали људске гласове, што значи да неке од птица имају мушке гласове, док друге имају гласове жена. Пошто људи имају тенденцију да изговарају псовке јасним и предвидљивим тоном, папагаји их често лако разумеју.

Разговор и псовање нису једине вештине коју папагаји могу да апсорбују. Неки су такође научили да певају. Овај Парк дивљих животиња је дом још једне птице, по имену Чико, која је позната по имитацији  Бијонсине песме „Иф И Wере А Боy“.

Афрички сиви папагаји су веома интелигентни, што им је помогло да постану најпопуларнија птица кућних љубимаца на свету, према Националној географији. У експериментима, птице су обављале когнитивне задатке на нивоима изнад оних које обављају петогодишњаци.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas