Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Жртва, негативац, контролор... сазнајте који ЕНЕРГЕТСКИ ВАМПИР вас је напао и како да се одбраните!

Научите како да се заштитите од енергетских вампира.

1625650156_girl-1725255_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Енергетски вампири су људи који - понекад намерно - исцрпе вашу емоционалну енергију. Хране се вашом спремношћу да их саслушате и бринете, остављајући вас исцрпљеним и изнемоглим.

Енергетски вампири могу бити било где и било ко. Они могу бити ваш супружник или ваш најбољи пријатељ. Они могу бити ваш колега са посла или ваш комшија.

Прочитајте још: "Фантазирам да доживим саобраћајну несрећу, у којој бих постала параплегичар": Потпуно здрави људи који желе да постану инвалиди (ВИДЕО)

Ако научите како да идентификујете и одговорите на ово токсично понашање, можете помоћи себи да сачувате енергију и заштитите се од велике емоционалне и физичке невоље.

Типови енергетских вампира

1. Жртва - Увек је неко други крив. Не жели да преузме одговорност за свој живот и, наравно, увек има спреман изговор. Чак и кад покушате да помогнете, она узвраћа реченицом: “Да, али…!” А када се улоге обрну, и када она треба вас да саслуша, то се никад не догоди.

2. Негативац - Све види црно и најцрње. И сами постајете нерасположени и мрачни у присуству ове особе. Чак и када покушате да укажете на ведрију страну живота, увек има спреман пример мрачне стварности.

3. Нарцис - Свет се врти око њега. Он само узима а никад не даје, било да је то ваше време, новац, савет или шта му већ треба, а њему треба све. Особа није способна да се понекад стави у туђе ципеле и размисли како се друга страна осећа. Самој себи је најбитнија.

4. Манипулатор - Тачно зна како да приђе некој особи и искористи је. Слаткоречив је, допадљив, наизглед саосећајан. Ова врста енергетских вампира се често служи тактиком да вас претерано хвале или убеђују да нешто сјајно радите, како бисте подстакнути комплиментима преузели на себе ту обавезу.

5. Контролор - Он “зна” како ви треба да се осећате, шта да радите, шта да мислите… Она све држи под контролом, укључујући и породицу и пријатеље. Константно иде за вама и говори шта и кад да радите.

6. Подељена личност - Од веселе особе која скакуће док шетате, до лудака разрогачених очију који се спрема да вас гађа неким предметом, то је најбољи опис оваквих особа. Они се хране мржњом и негативом коју изазивају својом причом. Колико год да се трудите да решите конфликт са њима, одустаните, њима не треба решење, јер уживају у негативној атмосфери и свађама.

7. Смарач - Не престаје да прича, никад! Довољно је да прозборите, о чему год, он већ има причу која, реално, никог не занима, и коју сте вероватно чули сто пута, али ипак прича као да је први пут. Не можете му умаћи, јер вас лови и само чека да заподене разговор са вама.

Фото: Пиксабеј

Како се заштитити?

Најбоље би било да их потпуно искључите из живота, али ако то није могуће (близак члан породице, живите заједно..), послужите се овим саветима како бисте се што више заштитили.

Успоставите границе

Покушајте да успоставите границе. Одредите аспекте живота у којима неће имати приступ. Избегавајте заједничка путовања или акфе, где бисте били сами. Чекајте прилику где ће бити и други људи присутни.

Ускладите реакцију

Не можете поправити енергетског вампира, али можете преобликовати своја очекивања о њима.

То може укључивати затварање вашег емоционалног вентила и ускраћивање савета када вам се отворе са проблемима.

Енергетски вампири користе невербалне знакове да би знали када некога имају на удици. Израз вашег лица, начин на који се нагињете, како стежете руке - енергетски вампир то може узети као знакове ваше заинтересованости.

Ако уместо тога понудите одговоре док имате "poker face" и понудите само кратку изјаву на њихова питања, нећете се отворити њиховим захтевима и своју енергију можете сачувати за себе.

Прочитајте још: "Претворила си се од моје бабе, у моју девојку!": Својим транформацијама је оставила све у чуду! (ВИДЕО)

Избегавање

Ако вас енергетски вампир назове, наврати или пошаље СМС, смислите неки изговор због чега не можете да разговарате.

Понудите изговор - „Превише сам уморан“ или „Презаузет сам“. Можете рећи да имате планове или се не осећате добро.

Када примете да се ово дешава у континуитету, потражиће нову жртву на другом месту.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas