· · Коментари: 0

Звали су је "ЖЕНСКА КАЛИГУЛА" и била је одговорна за смрт милиона: Ово је најсуровија краљица у историји

Историчари се једногласно слажу да је краљица Ранавалона без сумње најокрутнија владарка Мадагаскара у историји... а вероватно и шире!

1638347589_kraljica.jfif
Фото: Wикипедиа

Када је била девојчица, Ранавалонин отац, иначе човек из народа , спречио је атентат на краљевог брата. Као награду за племенито дело краљ је венчао свог сина, касније краља Радаму Првог, његовом ћерком Ранавалоном.

Прочитајте још: Био је више ПИЈАН него ТРЕЗАН, али и поред тога је био СТУДЕНТ ГЕНЕРАЦИЈЕ! Да ли знате о ком познатом писцу је реч?

Када је Радама И постао краљ презирао је Ранавалонину породицу. Погубио би свакога за кога би посумњао да угрожава његов престо. Поред тога, Радама И био је ноторни алкохоличар и имао је доста жена поред Ранавалоне.

Полигамија краља Радама И објашњава се жељом да уједини краљевство и превазиђе непријатељства са локалним моћницима. Ранавалону није волео и често ју је запостављао. На крају, краљица није родила Радаму И биолошког наследника, али успела је нешто друго – да га наџиви!

Краљевски пир је готов

После смрти краља Радаме И 1828. године, завршена је ера пијанки и забава на двору. Нова владарка није траћила време да оснажи свој престо. Својом агресивном политиком замерила се многим структурама у друштву, али није била сама. Фундаменталистичком и традиционалистичком реториком, придобила је симпатије и подршку војске, локалних лидера и судија.

Пошто је прокламовала жељу покојног краља Радаме И да управо она буде краљица, бацила се на “чишћење конкуренције“. Одмах је наредила погубљење краљевог нећака, првог законског наследника трона.

Са остатком краљеве породице бизарно се разрачунала. Наиме, све жене и децу покојног Радаме И затворила је и изгладнела до смрти. На тај начин је осветила брутално побијене чланове своје породице.

“Женски Калигула”

Краљ је умро у тешким боловима који су, ако је веровати гласинама, били последица тровања. Док је био на самрти, краљица се у јавности појавила са преко хиљаду робова и војника.

У жељи да искорени предрасуде о женама владарима које су у то време владале на острву, Ранавалона се окренула изузетно окрутној владавини.

– Ни не помишљајте да сам слаба и неука! Како таква могу владати оволиким краљевством? Клањаћу се само боговима мојих предака. Океан ће бити граница моје власти и нећу дати педаљ мог краљевства! – наводно је рекла својим поданицима приликом крунисања.

Након инаугурације почела је комплетну реконструкцију образовних и религиозних институција, а у првом реду - прогон хришћана!

Нова краљица Ранавалона одлучила је 1830. године да истреби све хришћанске мисионаре из Лондона које је покојни Краљ Радама угостио. Организовала је јавна спаљивања уз присуство традиционалних верских вођа Мадагаскара.

Посебно окрутна погубљења одвијала су се на “жртвеној стени“. Хришћани би неко време висили на ужету изнад провалије док су имали снаге или док им џелат не би пресекао уже и послао их у смрт. Они који нису били изабрани да оду на “жртвену стену“ били би живи скувани или спаљени. 

Ове инквизиције биле су далеко окрутније од чувене “шпанске инквизиције”. Многи су убијани док су преклињали за краљичину милост.

Тангена обред

Обред звани “Тангена суђење“ био је коришћен уместо судског процеса, адвоката или било које смислене расправе. Осумњичени лопови, хришћани и остали преступници закона, морали су да прогутају три пилеће коже и на крају токсични орах дрвета Тангена како би доказали да говоре истину. Уколико би успели да исповраћају све три пилеће коже и преживе јако токсично дејство ораха били би помиловани.

Интересантно је и то да је на овај начин Ранавалона испитивала верност и својих љубавника.

Оваквим правосудним системом за 40 година Ранавалона је “почистила“ 20 посто популације Мадагаскара или 100.000 људи.

Економски раст и “краљичина страшила”

Услед рата са Француском, и блокаде спољне трговине коју је изазвала француска морнарица, краљица Ранавалона била је принуђена да развија друге сфере економије. Тако је помоћу свог пријатеља и љубавника, Француза Жана Лабордеа, по угледу на европски модел фабрика, започела производњу алкохола, оружија, барута, свиле, сапуна, свећа и порцелана и тако спасила домаћу економију. Међутим, док је јавно износила свој презир према Француској, ипак се дивила француској моди.

Што се рата тиче, како би уплашила француску војску, Ранавалона је наредила да се дуж свих плажа поставе тела француских војника набијених на колац. Француска је убрзо затим наредила повлачење, али како неки историчари тврде, више због маларије него због ужасних призора.

Крвави лов

Краљица се 1845. године уморила од политике и пожелела да промени окружење. Одлучивши да оде у лов на буфале повела је целокупни државни апарат са све робовима. Кренула је у лов са 50.000 људи. До ловишта су путовали око 4 месеца. Петина људи је умрла услед исцрпљености и недовољне количине залиха.

Принова у краљевској палати

Ранавалона је добила сина 1829. године више од девет месеци након смрти супруга. Дете је представљено као наследник Радаме И иако је било јасно да му је стварни отац био неко од многобројних Ранавалониних љубавника.

Млади принц је одрастао мрзећи терор своје мајке. Тражио је пријатеље међу преосталим европским амбасадорима, чак је тајно посећивао мисе. Принц се максимално трудио да привуче француске инвеститоре, дајући им дозволе да експлоатишу домаћа природна богатства. У једном писму из 1854. године сазнајемо да је млади принц тражио од Наполеона Трећег да изврши инвазију на Мадагаскар.

Прочитајте још: Судбина Ленке Дунђерски опевана је у песми Лазе Костића "Санта Мариа делла Салуте", а о животу њеног брата мало ко зна

Међутим, врхунац његовог настојања да преокрене спољну политику краљевства били су бројни покушају да отрује сопствену мајку. Током 1857. Ранавалона коначно проналази доказе који потврђују заверу Радаме ИИ. Охрабрена доказима покреће бруталну чистку Европљана. Изненађујуће је да је помиловала принца Радаму ИИ и његовог саветника као и свог љубавника Жана Лабордеоа.

После њене смрти, Радама ИИ преузима власт и значајно мења курс спољне политике, али не задуго. Само неколико година пошто је преузео власт, 1863. године, Радаму ИИ убијају побуњеници из фундаменталистичких редова.

Немирни дух краљице Ранавалоне

Одговорна за око 2.500.000 смрти, Ранавалона умире природном смрћу у својој 80. години. Иако јој се много шта могло замерити, њеном заслугом европски колонисти нису успели да освоје Мадагаскар преко 100 година.

Помињемо један необичан догађај који се везује за њен погреб – током краљичине сахране запалило се буре динамита и разнело три куће и више десетина присутних људи. Око 12.000 волова заклано је у част преминуле краљице и њихово месо је подељено народу.

Прочитајте још: Најмлађа МАЈКА у историји човечанства: Дете родила са непуних 6 година (ФОТО/ВИДЕО)

 

Годинама касније у народу су била распрострањена веровања да их је краљица проклела током бројних обреда које је често организовала због незадовољства принцом Радамом ИИ. Будуће краљице Ранавалона ИИ и Ранавалона ИИИ инсистирале су на имену своје претходнице како би избегле ово проклетство.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.