Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Функција јогурта: Зашто је добар против упала?

Храна попут јогурта и киселог купуса повећава разноликост цревних микроба и доводи до нижег ризика од упала, наводи се у најновијој студији.

1629112437_Depositphotos_167636690_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Хиљадама година различите културе су се ослањале на ферментацију за производњу хлеба и сира, чување меса и поврћа и побољшање укуса многих намирница. Сада су научници потврдили да ферментисана храна може имати важне ефекте на наша црева.

Здравље и јогурт

Конзумирање ове хране може променити састав милиомна бактерија, вируса и гљивица које настањују наша црева, и тако могу да утичу на спречавање упалних процеса. 

Прочитајте још: Чудотворна КОПРИВА: Направите ПРЕПАРАТ који ће трајно спречити опадање косе (РЕЦЕПТ)

Најновији налази потичу из студије објављене у часопису Сел, коју су спровели истраживачи са Универзитета Станфорд. Желели су да виде какав утицај ферментисана храна може имати на црева и имунолошки систем, и како се то може упоредити са конзумирањем релативно здраве исхране пуне воћа, поврћа, пасуља, интегралних житарица и друге хране богате влакнима. 

За студију, истраживачи су ангажовали 36 здравих одраслих особа и насумично их поделили у групе. Једна група је добила задатак да повећа потрошњу биљне хране богате влакнима, док је друга група добила упутство да једе пуно ферментисане хране, укључујући јогурт, кисели купус, кефир, комбуху и кимчи. Учесници су се придржавали дијете 10 недеља, док су истраживачи пратили маркере упала у њиховој крви и тражили промене у цревним микробиомима.

До краја студије, прва група је удвостручила унос влакана, са око 22 грама дневно на 45 грама дневно, што је отприлике три пута више од просечног уноса у САД. Друга група је имала око шест порција дневно ферментисане хране.

Након периода од 10 недеља, ниједна група није имала значајне промене у мерама укупног имунолошког здравља. Али група која је конзумирала више ферментисане хране показала је значајно смањење једињења која изазивају упале. 

Ново истраживање открило је да што су људи више јели ферментирану храну, већи је број микробних врста које су успевале у пробавном систему.

Прочитајте још: Ризик од ПРЕВРЕМЕНЕ смрти крије се у ОВИХ седам знакова: Појављују се десет година раније!

Научници сматрају да пет посто нових микроба који су откривени у цревима, потичу директно из ферментисане хране коју су јели.

 - Огромна већина је дошла са неког другог места, а ми не знамо одакле - рекао је Џастин Зоненбург, аутор студије и професор микробиологије и имунологије на Станфорду.

- Мислим да је могуће да је ферментисана храна учинила нешто што је омогућило брзо регрутовање других микроба у цревно окружење - додао је. Сматра се да је виши ниво разноликости микроба у цревима добра ствар. Студије су то повезале са нижим стопама гојазности, дијабетесом типа 2, метаболичким болестима и другим поремећајима.

Утицај савременог начина живота на микробиом 

Неки научници спекулишу да савремени фактори начина живота, попут исхране богате прерађеном храном, хроничног стреса и физичке неактивности, могу потиснути раст потенцијално корисних цревних микроба. Други сматрају да је корелација између различитих микробиома и доброг здравља пренаглашена.

Када је реч о влакнима у исхрани, група чија је исхрана била богата влакнима имала је неочекивано велике количине угљених хидрата у столици које нису разградили микроби у цревима.

- Можда њихови микробиоми нису за то припремљени - рекао је др Гарднер, директор студија исхране у Станфордском истраживачком центру за превенцију.

Једно питање на које се истраживачи надају да ће одговорити у будућности је шта би се догодило ако би људи истовремено јели више ферментисане хране, као и више влакана. Да ли би то повећало разноликост микроба у њиховим цревима и побољшало њихову способност да сваре више влакана? Да ли би то двоје имало синергистички ефекат на спречавање упала?

Прочитајте још: Колико дуго ЈАЈА смеју да стоје у ФРИЖИДЕРУ, а да се не покваре?

Сузан Ђукота, директорка истраживања микробиома у медицинском центру Кедарс Синај у Лос Анђелесу, која није била укључена у нову студију, рекла је да се дуго претпостављало да конзумирање ферментисане хране има здравствене користи, али да ново истраживање пружа неке од првих „чврстих доказа" да може утицати на црева и упале.

Докторка Девкота је упозорила да открића никога не би требало да одврате од конзумирања хране богате влакнима, јер влакна имају толико много здравствених користи осим утицаја на црева. Објаснила је да је један од разлога што ферментисана храна може бити корисна тај што микроорганизми које садрже, стално производе много хранљивих материја током процеса ферментације.

Додала је да је потребно више истраживања како би се боље разумеле везе између ферментисане хране и општег здравља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas