· · Коментари: 0

Травари ОБОЖАВАЈУ ВЕРОНИКУ! Биљка помаже код ОВИХ 10 БОЉКИ, а ево како се користи (РЕЦЕПТИ)

Биљка необичног имена, високо је цењена у народној медицини због својих многобројних благотворних својстава

1649745712_michael-link-Yx7XtMBhMqs-unsplash.jpg
Фото: Unsplash

Честославица или Вероника (Veronica officinalis) је вишегодишња зељаста биљка. Мноштво ситних светло-плавих или светло-љубичастих цветова сакупљено је у гроздрасте цвасти а њени назубљени, зелени листови, са наличја су љубичасти и маљави.

Садржи иридоидне гликозиде (аукубозид), флавоноиде, танине, органске киселине (хлорогенску и кафену), сапонине и трагове етарског уља.

Употреба у народној медицини

Због свог деловања на „чишћење крви“ честославица је некада коришћена за лечење губавости. Верује се да биљка добила име по Светој Вероники, која је по легенди, излечила императора Тиберија од лепре, тиме што му је лице прекрила тканином на којој су биле утиснуте црте лица Исуса Христа.

Прочитајте још: ГЕРАНИЈУМ ЗА КОЖУ, КОСУ И ЗДРАВЉЕ: Магична биљка која у Србији расте као коров

Записи о употреби честославице као лековите биљке могу се наћи у делима Хијеронимуса Боша у XVI веку, као и код Себастијана Кнајпа, који су ову биљку препоручивали као универзални лек за многе болести.

Фото: Пиксабеј

Традиционално употребљавана као средство против туберкулозе, за олакшавање искашљавања, и за презнојавање, честославица се користи и код болести органа за варење, јетре, слезине, бубрега и мокраћних путева, као и за ублажавање тегоба код гихта и реуматских обољења.

Употреба се препоручује и за ублажавање вртоглавице и нервозе изазване појачаним интелектуалним напорима.

У народној медицини се користи код екцема, за ублажавање свраба коже, и за испирање као средство за убрзање зарастања рана.

Благотворно дејство

Људи узимају веронику за проблеме са:

  1. плућима (респираторни тракт)
  2. желуцем и цревима (гастроинтестинални тракт)
  3. бешиком и бубрезима (мокраћни тракт)
  4. за гихт, артритис
  5. болове у мишићима и зглобовима (реуматизам)
  6. губитак апетита
  7. проблеме са јетром и болести слезине 
  8. Вероника се такође користи као тоник, за изазивање знојења , за „прочишћавање“ крви и за повећање метаболизма.
  9. Неки људи испирају грло вероником за смиривање упале уста и грла. Понекад се наноси директно на кожу како би се зауставило знојење стопала, залечиле ране и третирали текући проблеми коже и свраб .

Чувени српски травар Момчило Антонијевић, поделио је неколико рецепата за спремање веронике, а за вас смо издвојили два.

Чајна мешавина против хроничних кожних обољења, екцема и дерматитиса

  • Честославица (Вероница оффициналис) 50г
  • Коприва лист (Уртица диоица) 50г
  • Дивља дан и ноћ (Виола трицолор) 50г

Све биљке помешајте па три супене кашике смеше прелијте са 750мл кључале воде, промешајте, поклопите и оставите да стоји пола сата. Процедите и попијте у току дана у мањим гутљаима незаслађено.

Чајна мешавина за боље памћење и против менталног замора

  • Честославица (Вероница оффициналис) 50г
  • Рузмарин (Росмаринус оффициналис) 50г
  • Матичњак (Мелисса оффициналис)  50г
  • Лист целера (Апиум гравеоленс) 50г

Све биљке помешајте па једну супену кашику смеше прелијте шољом кључале воде, промешајте, поклопите И оставите да стоји пола сата, процедите и попијте у топло. Дневно се пије две до три шоље.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.