Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ГЕРАНИЈУМ ЗА КОЖУ, КОСУ И ЗДРАВЉЕ: Магична биљка која у Србији расте као коров

Геранијум има разноврсну употребу. Користи се у алтернативној медицини, за негу и у башти као јако миришљава биљка

1649065500_plant-ga29f01f95_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Прва ствар која ће вас привући геранијуму је прелеп јединствен мирис лишћа. Каже се да потиче из Јужне Африке, а сада се узгаја широм света. Биљку можете лако идентификовати са ружичастим цветовима и јединственим мирисом лишћа. Биљка даје розе цветове, а листови садрже етерична уља која се дестилују паром и популарно се називају уље геранијума руже.

Етерично уље 

Уље геранијума екстраховано из цветова, листова и стабљике користи се за парфимирање козметике, а пошто је много јефтиније од есенцијалног уља руже, понекад се користи и као "прељубник" у одређеним препаратима који укључују етерично уље руже. Такође се користи као арома за храну и алкохолна пића. У Индији се ова биљка узгаја у већини јужних индијских држава и у неким државама северне Индије углавном због етеричног уља које користе произвођачи парфема. И биљка и етерично уље добијено из ње имају лековиту употребу.

Прочитајте још: Зашто је добро ЈЕСТИ МАСЛАЧАК? Убаците пар листова у салату, јер је у питању изузетно БЛАГОТВОРНА биљка

Састојци: Главни хемијски састојци етарског уља геранијума су цитронелол, гераниол, линалол и цитронелил формат, изоментон и ментон.

Употреба геранијума у алтернативној медицини

1. Има антиинфламаторна својства:

Има антиинфламаторна својства која су доказана кроз истраживања. Екстракт листа добијен или кувањем листова у води или мешањем етарског уља са основним уљем може се веома ефикасно користити за смиривање свих упала. Уље геранијума је веома ефикасно и за смиривање хемороида.

Фото: Пиксабеј

2. Антиоксидативна и хипогликемијска својства:

Ароматични чај направљен намакањем листова у води има дивна антиоксидативна и хипогликемијска својства, према научним студијама.  Дијабетичару ће користити шоља овог топлог ароматичног чаја, а такође ће помоћи у смањењу болова у телу.

3. Антигљивична и антибактеријска својства:

Студије су показале да има јака антигљивична и антибактеријска својства. Због својих антимикробних својстава, екстракт пеларгонијума је веома благотворан по здравље.

Помаже код разних стања као што су прекомерна масноћа коже, ране, спортско стопало, мирис стопала, акне, проблеми са зубима, итд. 

Веома је добар за ублажавање кожних инфекција као што су розацеа, екцем и ожиљци, а мирис је такође веома опуштајући

4. Против стреса:

Мирис геранијума је веома умирујући и помаже у ублажавању стреса. Осушене листове можете додати у потпури или дифузор, обећавам да ћете веома уживати у мирису.

5. Као средство против крпеља за псе:

Етерично уље је веома популарно средство за одбијање крпеља. Такође, етерично уље је веома ефикасно и против термита.

Нежељени ефекти геранијума:

Уље геранијума је нетоксично и неиритативно уље и обично је безбедно, али га увек треба мешати са основним уљем и користити.  Постоји много врста геранијума, па вас молимо да правилно идентификујете биљку, посебно пре него што је конзумирате као чај, јер неке врсте из истог рода могу бити токсичне. Овде говоримо о PELARGONIUM GRAVEOLENS.

5 најбољих предности и употребе геранијума за кожу, косу и здравље:

1. Уље геранијума за кожу:

Пошто уље геранијума има антимикробна својства, дивно га је користити на кожи јер може веома ефикасно спречити избијање бубуљица. Пошто је и уље које не изазива иритације, може се користити за све типове коже. Уље такође ублажава ожиљке и ране. Један од најбољих начина да га користите је мешање у кремасту подлогу.

2. Чај од листова геранијума:

Пошто има аналгетска и антиинфламаторна својства, испијање ароматичног чаја од геранијума ће од велике помоћи. Ако патите од главобоље, болова у мишићима, болова у телу или ако патите од анксиозности, чај од пеларгонијума ће вам од велике помоћи. Да бисте направили чај, једноставно потопите листове у кипућу воду и конзумирајте инфузију...

Фото: Пиксабеј

3. Сирће натопљено геранијумом:

Ово је једна биљка која се заиста веома добро уноси, пошто су листови јако мирисни, то даје диван мирис сирћету. А сви знамо колико сирће може бити корисно код куће, а додавањем листова геранијума не само да га чини веома мирисним, већ га чини и веома ефикасним против бактерија.

Мирисно сирће се може додати у натапаче за стопала, да омекша тканину и као средство за чишћење по кући. За инфузију, свеже листове мало згњечите рукама и ставите у тамну флашу, долијте сирћетом и оставите да одстоји неколико дана пре него што процедите...

Прочитајте још: Шта је МОЖДАНА МАГЛА и како да откријете да ли је имате? Постоји неколико кључних симптома

4. Уље геранијума за масажу (кожа и коса):

Ако сте особа која ужива у редовним масажама, предлажем да укључите уље геранијума. Ово уље се може користити и за косу и за кожу. Веома је добар за ублажавање кожних инфекција као што су розацеа, екцем и ожиљци, а мирис је такође веома опуштајући. За употребу, једноставно га помешајте у основном уљу као што је екстра девичанско маслиново уље или нерафинирано кокосово уље и користите као уље за масажу.

Да бисте га користили као хидратантну крему, помешајте га са уљем слатког бадема и користите, смањује боре, бубуљице и учиниће вашу кожу глатком и меком. Уље се такође може користити за уједе инсеката и свраб коже.

5. Листови геранијума за потпури: 

Пошто су листови веома ароматични, одличан је за употребу у потпурију. Једноставно згњечено свеже лишће ставите у спаваћу собу и оно ће ослободити мирис, а за потпури, једноставно осушите листове у хладу док не буду без влаге и користите их за прављење потпурија.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas