Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АКО ЈЕДЕТЕ СВИЊСКУ МАСТ, СЛАНИНУ И ЛУК СВАКИ ДАН ПРИПАЗИТЕ: Један нутрициониста има занимљив одговор и морате да га прочитате

Да ли и ви волите да их једете?

1744965390_456782_shutterstock-1085203853_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Воц́е, поврц́е, интегралне житарице, здрава биљна уља, семенке, ораси… све су то намирнице које увек помињемо у контексту здраве исхране и, верујем, сви вец́ добро знамо да би било пожељно укључити их у нашој исхрани.

Али шта је са неким намирницама које традиционално користимо у својој исхрани дуги низ година, намирницама на којима су одрасли наши родитељи, баке и деке, као што су свињска маст, сланина и лук?

Да ли и они могу да нађу своје место у нашој исхрани и у којој количини?

Свињска маст је једна од оних контроверзних намирница која и даље диже прашину у погледу тога да ли да је једете или избегавате. Иако се годинама сматрала лошом храном, маст има бројне предности ако се правилно и умерено користи. Иако се засиц́ене масти и холестерол увек помињу у контексту свињске масти, свињска маст има око 40 процената засиц́ених масти, око 50 процената мононезасиц́ених масти (углавном олеинске и палмитолеинске) и око 10 процената полинезасиц́ених масти (линолна, линоленска, арахидонска и ДХА).

Свињска маст је богата витаминима А, Д и Е, али поред тога, као и сва друга уља и масти, садржи и доста калорија, због чега треба бити опрезан са количином која се користи. У ствари, дневни калоријски унос из масти не би требало да прелази највише 30%.

Поред тога што масти из масти углавном помажу у апсорпцији витамина, маст садржи холестерол, који се у организму под утицајем УВ зрака претвара у витамин Д, важан за апсорпцију калцијума.

Свињска маст је идеална за пржење и термичку обраду намирница јер показује највец́у отпорност на високим температурама. Односно, има високу тачку дима, због чега је једно од најстабилнијих уља за термичку обраду на повишеним температурама.

Сланина

Масти у сланини су око 50% мононезасиц́ене, а велики део њих чини олеинска киселина, иста она која се налази у хвале вредном маслиновом уљу. Преостала маст у сланини је 40% засиц́ена и 10% полинезасиц́ена, са пристојном количином холестерола. Холестерол у исхрани је био проблем у прошлости, али данас знамо да унос холестерола мање утиче на ниво холестерола у крви.

Иако се и даље верује да висок унос засиц́ених масти може повец́ати одређене факторе ризика за срчана обољења, студије још нису успеле да докажу било какву конкретну везу између уноса засиц́ених масти и срчаних болести.

Месо је генерално извор бројних хранљивих материја, укључујуц́и сланину. Поред протеина, у сланини се налазе витамини Б групе, селен, фосфор, гвожђе, цинк и др. зашто људи који пате од високог крвног притиска морају да пазе са својим притиском.

Ако купујете сланину, пазите на евентуални додатак нитрата и нитрита, који се, изложени високим температурама, претварају у канцерогене нитрозамине. Из тог разлога, најбоље би било јести сланину у природном облику, а избегавати пржење на високим температурама.

Коначно, сланина је намирница која се не једе у великим количинама. Иако садржи око 400 калорија на 100 г и око 40% од тога чини масноц́а, сланина је веома квалитетна намирница која свакако може да нађе место на вашем тањиру – кључ је, наравно, умереност и правилно руковање овом намирницом у кухиња.

Лук

Лук је богат хранљивим материјама, мало калорија, али је богат витаминима и минералима. Један средњи лук има само 44 калорије, али обезбеђује значајну дозу витамина, минерала и влакана. Ово поврц́е има посебно висок садржај витамина Ц, хранљиве материје која је укључена у регулацију здравља имунитета, производњу колагена, поправку ткива и апсорпцију гвожђа. Витамин Ц такође делује као моц́ан антиоксидант у вашем телу, штитец́и ваше ц́елије од оштец́ења изазваних нестабилним молекулима званим слободни радикали.

Лук је такође богат витаминима Б, укључујуц́и фолну киселину и витамин Б6 — који играју кључну улогу у метаболизму, производњи црвених крвних зрнаца и функцији нерава.

Коначно, они су добар извор калијума, минерала одговорног за нормалну ц́елијску функцију, равнотежу течности, правилно функционисање нервног система, функцију бубрега и контракцију мишиц́а. Лук садржи антиоксиданте и једињења која се боре против упале, смањују нивое триглицерида и холестерола – што све може смањити ризик од срчаних обољења.

Њихова моц́на антиинфламаторна својства такође могу помоц́и у смањењу високог крвног притиска и заштити од крвних угрушака. Такође је доказано да лук снижава ниво холестерола. Због многих корисних једињења која се налазе у луку, његова потрошња може помоц́и у смањењу високог шец́ера у крви. Лук има антибактеријска својства и промовише здравље пробаве, што може побољшати имунолошку функцију.

Додавање више лука вашој исхрани је једноставан начин да побољшате опште здравље.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas