Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
алергије

Алергијске болести у сталном порасту: Ово су први симптоми на које треба да обратите пажњу

Разговарамо са др Александром Бајец Опанчина, специјалистом оториноларингологије о алергијском ринитису и терпијским могућностима

1652269120_profimedia-0131801886.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

У последњих десетак година алергијске болести су у сталном порасту. Алергије представљају преосетљивост имуног система на неку супстанцу. Супстанце које могу изазвати алергијску рекцију се називају алергени и подељени су у три групе:

  • Контакти алергени ( кућна хемија, козметика, лекови)
  • Нутритивни алергени (храна)
  • Респираторни алергени ( прашине, гриње, буђ...)

Који су најчеши облици алергијских реакција?

Један од најчешћих облика алегијске реакције је алергијски ринитис, који представља алергијску реакцију на инхалаторне алергене. Алергијски ринитис представља упалу слузнице носа изазвану одређеним алергеном. Доминантни симптоми алргиског ринитиса су: учестало кијање, запушен нос, цурење воденастог секрета, сливање низ задњи зид грла, црвенило и свраб очију, надражујући кашаљ као и гребуцкање у грлу. Уколико два или више симптома трају дуже од једног сата у току дана, буди се сумња на алергијски ринитис. Алергијски ринитис је велики здравствени проблем савременог доба. Укупно 20% светске популације болује од алергијског ринитиса и један је од најчешћих разлога за одлазак код лекара и ОРЛ специјалисте. Алергијски ринитис је понекад удруженог са астмом и атопијским дерматитисом.

др Александра Бајец -Опанчина, специјалиста оториноларингологије.

Шта игра улогу у настанку алергијског ринитиса?

Велику улогу у настанку алергијског ринитиса, а ли и осталих алергијских реакција игра хистамин. Хистамин представља важну супстанцу у нашем организму и неопходан је за нормално функционисање организма, а са друге стране је кључни посредник у симптомима алергијске реакције. Да би спречили нежељене реакције изазване ослобађањм хистамина потребно је блокирати дејство хистамина и смањити његово даље стварање. Лекови који блокирају дејство хистамина се називају антихистаминицима и користе се у терапији алергијског ринитиса.

Који су најчешћи симптоми алергијског ринитиса?

Код алергијског ринитиса углавном доминира један од симптома:

  • Кијање нарочито при буђењу и у вечерњим сатима са запушеним носом, сврабом носа и воденастим секретом.
  • Цурење воденастог секрета са повременим епизодама запушености.
  • Запушеност носа - кијају ретко,запушеност је врло тешка, симптоми су присутни током целог дана, ноћу погоршање

Да ли симптоми алергијског ринитиса трају током целе године?

У зависности од типа алергијског ринитиса и симптоми могу варирати. Према томе алергијски ринитис можемо поделити на:

  1. Повремени - ако симптоми трају краће од 4 дана у једној недељи, ил мање од 4 недеље годишње.
  2. Стални - ако симптоми трају више од 4 дана у недељи или више од 4 недеље годишње.
  3. Сезонски - везан је за полен траве, дрвећа, корова
  4. Целогодишњи - везан је кућну прашину,гриње, буђ...

Ако немамо проблема за обављање свакодневних активности, обавеза у школи или на послу онда говоримо о благом алергијском ринитису.

Уколико нам алергијски ринитис представља потешкоће у спавању, обављању свакодневних активности онда говоримо о тешком алергијском ринитису.

Фото: промо

Како се лечи алергијски ринитис?

У лечењу се користите превентивне мере и одређени терапијски поступци. Најважније је знати да сви лекови могу утицати на симптоме, болести али је не могу излечити. Контрола и олакшање симптома се спроводи избегавањем алергена, а то се постиже смањивањем концентрације гриња у кући , методама уклањања нпр тепиха, тешких завеса, јастука од перја..итд. Такође избегавање физичких активности на отвореном уколико има повишене концентрације полена у ваздуху.

Најбитније је смањити утицај алергена (супстанце из спољне средине) и слузнице носа. Пре сваког изласка из затвореног простора препорука је да се користи спреј за нос који доприноси спречавању контакта алергена са слузницом носа. Пропомуцил® спреју за нос за алергије облаже слузницу носа, као и свих горњих дисајних путева. На тај начин ствара заштитну баријеру од супстанци из спољне средине и доприноси спречавању њиховог везивање. Због тога је онемогућен контакт алергена и слузнице носа, а самим тим се смањује и могућност настанка алергијске реакције. Пропомуцил® спреју за нос за алергије садржи и кверцетин (једињење које синтетишу биљке). Он блокира синнтезу и ослобађање хистамина и тиме ублажава симптоме алергијског ринитиса. Еукалиптус који се налази у Пропомуцил® спреју за нос за алергије помаже код запушености носа и олакшава дисање.

Алергијски ринитис је болест где јачина симптома варира од године до године и немамо право објашњење због чега се то дешава. Понекад, не постоји ни повезаност концентрације полена у ваздуха са јачином симптома. Алергијски ринитис јесте хронична болест, али захваљујући савременом приступу терапији, не умањује квалитет живота.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas