· · Komentari: 1
alergije

Alergijske bolesti u stalnom porastu: Ovo su prvi simptomi na koje treba da obratite pažnju

Razgovaramo sa dr Aleksandrom Bajec Opančina, specijalistom otorinolaringologije o alergijskom rinitisu i terpijskim mogućnostima

1652269120_profimedia-0131801886.jpg
Foto: Profimedia

U poslednjih desetak godina alergijske bolesti su u stalnom porastu. Alergije predstavljaju preosetljivost imunog sistema na neku supstancu. Supstance koje mogu izazvati alergijsku rekciju se nazivaju alergeni i podeljeni su u tri grupe:

  • Kontakti alergeni ( kućna hemija, kozmetika, lekovi)
  • Nutritivni alergeni (hrana)
  • Respiratorni alergeni ( prašine, grinje, buđ...)

Koji su najčeši oblici alergijskih reakcija?

Jedan od najčešćih oblika alegijske reakcije je alergijski rinitis, koji predstavlja alergijsku reakciju na inhalatorne alergene. Alergijski rinitis predstavlja upalu sluznice nosa izazvanu određenim alergenom. Dominantni simptomi alrgiskog rinitisa su: učestalo kijanje, zapušen nos, curenje vodenastog sekreta, slivanje niz zadnji zid grla, crvenilo i svrab očiju, nadražujući kašalj kao i grebuckanje u grlu. Ukoliko dva ili više simptoma traju duže od jednog sata u toku dana, budi se sumnja na alergijski rinitis. Alergijski rinitis je veliki zdravstveni problem savremenog doba. Ukupno 20% svetske populacije boluje od alergijskog rinitisa i jedan je od najčešćih razloga za odlazak kod lekara i ORL specijaliste. Alergijski rinitis je ponekad udruženog sa astmom i atopijskim dermatitisom.

dr Aleksandra Bajec -Opančina, specijalista otorinolaringologije.

Šta igra ulogu u nastanku alergijskog rinitisa?

Veliku ulogu u nastanku alergijskog rinitisa, a li i ostalih alergijskih reakcija igra histamin. Histamin predstavlja važnu supstancu u našem organizmu i neophodan je za normalno funkcionisanje organizma, a sa druge strane je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Da bi sprečili neželjene reakcije izazvane oslobađanjm histamina potrebno je blokirati dejstvo histamina i smanjiti njegovo dalje stvaranje. Lekovi koji blokiraju dejstvo histamina se nazivaju antihistaminicima i koriste se u terapiji alergijskog rinitisa.

Koji su najčešći simptomi alergijskog rinitisa?

Kod alergijskog rinitisa uglavnom dominira jedan od simptoma:

  • Kijanje naročito pri buđenju i u večernjim satima sa zapušenim nosom, svrabom nosa i vodenastim sekretom.
  • Curenje vodenastog sekreta sa povremenim epizodama zapušenosti.
  • Zapušenost nosa - kijaju retko,zapušenost je vrlo teška, simptomi su prisutni tokom celog dana, noću pogoršanje

Da li simptomi alergijskog rinitisa traju tokom cele godine?

U zavisnosti od tipa alergijskog rinitisa i simptomi mogu varirati. Prema tome alergijski rinitis možemo podeliti na:

  1. Povremeni - ako simptomi traju kraće od 4 dana u jednoj nedelji, il manje od 4 nedelje godišnje.
  2. Stalni - ako simptomi traju više od 4 dana u nedelji ili više od 4 nedelje godišnje.
  3. Sezonski - vezan je za polen trave, drveća, korova
  4. Celogodišnji - vezan je kućnu prašinu,grinje, buđ...

Ako nemamo problema za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, obaveza u školi ili na poslu onda govorimo o blagom alergijskom rinitisu.

Ukoliko nam alergijski rinitis predstavlja poteškoće u spavanju, obavljanju svakodnevnih aktivnosti onda govorimo o teškom alergijskom rinitisu.

Foto: promo

Kako se leči alergijski rinitis?

U lečenju se koristite preventivne mere i određeni terapijski postupci. Najvažnije je znati da svi lekovi mogu uticati na simptome, bolesti ali je ne mogu izlečiti. Kontrola i olakšanje simptoma se sprovodi izbegavanjem alergena, a to se postiže smanjivanjem koncentracije grinja u kući , metodama uklanjanja npr tepiha, teških zavesa, jastuka od perja..itd. Takođe izbegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom ukoliko ima povišene koncentracije polena u vazduhu.

Najbitnije je smanjiti uticaj alergena (supstance iz spoljne sredine) i sluznice nosa. Pre svakog izlaska iz zatvorenog prostora preporuka je da se koristi sprej za nos koji doprinosi sprečavanju kontakta alergena sa sluznicom nosa. Propomucil® spreju za nos za alergije oblaže sluznicu nosa, kao i svih gornjih disajnih puteva. Na taj način stvara zaštitnu barijeru od supstanci iz spoljne sredine i doprinosi sprečavanju njihovog vezivanje. Zbog toga je onemogućen kontakt alergena i sluznice nosa, a samim tim se smanjuje i mogućnost nastanka alergijske reakcije. Propomucil® spreju za nos za alergije sadrži i kvercetin (jedinjenje koje sintetišu biljke). On blokira sinntezu i oslobađanje histamina i time ublažava simptome alergijskog rinitisa. Eukaliptus koji se nalazi u Propomucil® spreju za nos za alergije pomaže kod zapušenosti nosa i olakšava disanje.

Alergijski rinitis je bolest gde jačina simptoma varira od godine do godine i nemamo pravo objašnjenje zbog čega se to dešava. Ponekad, ne postoji ni povezanost koncentracije polena u vazduha sa jačinom simptoma. Alergijski rinitis jeste hronična bolest, ali zahvaljujući savremenom pristupu terapiji, ne umanjuje kvalitet života.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.